Slovenija

Uradno: višje sodišče potrdilo sodbo Janši; Pahor: odločitev je treba spoštovati!

U.K./N.J./STA
28. 4. 2014, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, je za STA povedal odvetnik Toneta Krkoviča Jože Hribernik.

Youtube

"Pritožbe zagovornikov obdolženih Janše, Črnkoviča in Krkoviča se zavrnejo kot neutemeljene in se potrdi sodba sodišča prve stopnje," je zapisano v sodbi Višjega sodišča v Ljubljani. To je trojico spoznalo za krivo kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janši je prisodilo 24 mesecev, Črnkoviču in Krkoviču pa po 22 mesecev zapora. Vsi trije bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni in sodne takse. Zakon o kazenskem postopku predvideva, da sodba postane pravnomočna, ko sodišče prve stopnje prejme spise z overjenimi prepisi sodbe sodišča druge stopnje, kar se je zgodilo danes.

Drugostopenjska sodba prihaja skoraj leto dni po prvostopenjski, ko je ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek trojico spoznala za krivo kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

'Gre za politični konstrukt'

Tako Janša kot Krkovič in Črnkovič sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov. Zato je tudi pričakovati, da bodo obsojeni iskali pravico na višjih instancah. Zoper pravnomočno sodbo so namreč še možna pravna sredstva, sodba pa se izvrši, ko je vročena in ko za njeno izvršitev ni zakonskih ovir.

Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij pa navaja, da obsojenca na prestajanje kazni pozove okrožno sodišče, na čigar območju ima obsojenec stalno oziroma začasno prebivališče. To sodišče stori najpozneje v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe.
Nekdanji predsednik vlade Janša je po mnenju sodišča v poslu nabave oklepnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Črnkovič je Jožetu Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič pa je to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Epilog tudi v tujini

Prvostopenjski epilog je zadeva Patria doživela tudi v Avstriji in na Finskem. Medtem ko je bila avstrijska sodba obsodilna za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, je finsko sodišče nekdanje odgovorne v Patrii oprostilo.

V Sloveniji pa sta bila v t. i. zadevi Patria II pred nekaj tedni na prvi stopnji na zaporni kazni obsojena upokojeni brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta. Zupan je bil zaradi zlorabe položaja obsojen dve leti in pol zapora, Cekuta pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja na štiri leta in štiri mesece zapora. Obsojena sta napovedala pritožbo.

Črnkovič: Dokazov ni in jih ne more biti

Prokurist družbe Rotis Ivan Črnkovič, ki je bil v primeru Patria pravnomočno obsojen na 22 mesecev zapora, je v odzivu na sodbo za Radio Slovenije dejal, da je takšno odločitev napovedal že po javni obravnavi. Trdi, da dokazov ni in jih ne more biti. "Ne da ni dokazov, jaz tega nisem naredil, jaz nisem dal obljube. Ne da ni dokazov, jih ne more biti in jih nikoli ne bo," je za Radio Slovenija dejal Črnkovič.

Tožilec Andrej Ferlinc:

Sodba je sicer po njegovem mnenju potrditev, da je tožilstvo delalo uspešno tudi pri pregonu najzahtevnejših oblik kaznivih dejanj, kot je bilo v tem primeru. "Tukaj ni problem strank, levih ali desnih, gre za to, da v naši družbi ni ničelne tolerance do korupcije," je povedal tožilec. Kot je nadaljeval, del politike celo nudi podporo ljudem, ki so obremenjeni s koruptivnimi odnosi, in to ga skrbi. To se namreč ne bi smelo zgoditi in sodba to po njegovem jasno izraža.

Na vprašanje, ali s tem želi povedati, da zadnje dogajanje v PS odraža odnos do korupcije v Sloveniji, Ferlinc odgovarja, da tega ne želi na tak način komentirati, saj bi se s tem spustil v politično ocenjevanje. "Ravno za to mi gre, da bi pravne probleme reševali po pravni poti, ne pa po politični poti," je dodal. Tudi na vprašanje, ali je vesel zaradi sodbe, je odvrnil, da ga bolj skrbi stanje v družbi.

Janša v prvem odzivu o uničevanju političnih nasprotnikov

V še enem zapisu na omenjenem spletnem družbenem omrežju je pojasnil še njegovo razumevanje povezanosti dogodkov v preteklih dneh. Globoka država: 1. Obisk Milana Kučana pri Alenki Bratušek - 2. Proces Brdo - 3. Razpad Pozitivne Slovenije - 4. Sodba Patria - 5. Predčasne volitve, je nanizal Janša.

Poslanec SDS Marijan Pojbič pa je ob robu seje DZ ob prvi, tedaj še neuradni informaciji o potrditvi obsodilne sodbe dejal, bi morala sodna veja oblasti delati v skladu z zapisnim v ustavi. Kot ocenjuje Pojbič, pa je potrditev sodbe "skrajno sprevrženo dejanje", ki je izjemno škodljivo za naše sodstvo. Sodba, ki ne sloni na nikakršnih dokazih, po njegovi oceni ne more biti obsodilna.

O tem, kako bo sodba vplivala na prihodnost stranke, Pojbič še ni želel govoriti, saj v trenutku, ko je podajal izjavo, uradne odločitve še ni poznal. Je pa poudaril, da v SDS niso imeli nobenih posebnih načrtov, saj so prepričani, da je Janša nedolžen. O današnji sodbi v zadevi Patria bo najverjetneje govora tudi na današnji seji izvršnega odbora SDS.

Pahor: Odločitev je treba spoštovati

Predsednik republike Borut Pahor se je na odločitev višjega sodišča v primeru Patria odzval z odgovorom, ki je, kot so pojasnili v predsednikovem uradu, kot vedno v takih primerih njegov edini komentar. "Naj se z odločitvami sodišča strinjamo ali ne, jih je potrebno sprejeti in spoštovati," je navedel.