Slovenija

SKB banka lani z več kot 31 milijoni evrov čiste izgube

STA/M.J.
28. 4. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

SKB banka iz skupine Societe General je lani zabeležila 31,54 milijona evrov čiste izgube, medtem ko je leto prej zaključila s 3,67 milijona evrov čistega dobička. Izguba je pretežno rezultat visokih stroškov tveganj zaradi bistveno slabših gospodarskih razmer od pričakovanih, so ocenili v banki.

SKB

Skupina SKB, ki jo sestavljata banka in lizing, je lani zabeležila 30,76 milijona evrov čiste izgube. Oslabitve in rezervacije so se v primerjavi z letom prej zvišale za skoraj 88 odstotkov na 78,6 milijona evrov, izhaja iz letnega poročila SKB.

Bilančna vsota skupine se je v letu dni znižala za sedem odstotkov na 2,54 milijarde evrov. Krediti strankam so lani v primerjavi z letom prej upadli za 9,6 odstotka na 2,05 milijarde evrov, depoziti strankam pa so se povečali za 11 odstotkov na 1,71 milijarde evrov. Za prav toliko se je znižal operativni dobiček skupine, ki je lani dosegel 41,9 milijona evrov.

Krediti gospodinjstvom in pravnim osebam so se znižali, pri slednjih za skoraj 18 odstotkov. Na področju stanovanjskih kreditov fizičnim osebam pa so zabeležili rast, in sicer 1,6-odstotno. Rast je beležil tudi obseg depozitov, pri pravnih osebah je rast dosegla dobrih 22 odstotkov.

Societe Generale Group, ki je 99,72-odstotni lastnik SKB, bo na skupščini 2. junija odločal o predlogu, da se izguba banke pokrije iz zadržanih dobičkov iz preteklih let. Bilančni dobiček, ki za lani ob upoštevanju izgube znaša 81,58 milijona evrov, pa naj bi po predlogu vodstva ostal nerazporejen.

Na junijski skupščini bodo imenovali tudi nov upravni odbor, saj se bo staremu iztekel štiriletni mandat. Njegova sestava bo po predlogu v sklicu ostala približno enaka, kot je sedaj.