Svet

Proruski separatisti zavzeli še eno mesto na vzhodu Ukrajine

STA/M.J.
28. 4. 2014, 12.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Močno oboroženi proruski oboroženci so danes zavzeli vladno poslopje v še enem mestu na vzhodu Ukrajine - vdrli so v mestno hišo v Kostjantinivka in se obdali z barikadami. Do incidenta je prišlo tudi v mestu Harkov, kjer je bil v streljanju hudo ranjen proruski župan, ki naj bi se boril za življenje.

Reuters

Kostjantinivka ima 80.000 prebivalcev in leži na pol poti med Slavjanskom, ki je v zadnjih dneh v središču napetosti na vzhodu države, ter Doneckom. Obe mesti sta pod nadzorom separatistov.

Tamkajšnjo mestno hišo je danes zavzelo približno 20 oboroženih moških s kalašnikovkami in v uniformah brez oznak. Na stavbi so izobesili zastavo "republike Doneck". Zasedli so tudi policijsko postajo v mestu. Uporabili so enako taktiko in orožje kot skupine napadalcev v dogajanju pred rusko priključitvijo Krima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O nasilju poročajo tudi z vojaškega letališča Kramatorsk približno 40 kilometrov severno od Donecka, kjer so neznanci obstreljevali tamkajšnje vladne sile. Dva pripadnika varnostnih sil sta bila ranjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa


V Harkovu je bil medtem huje ranjen proruski župan Genadij Kernes, ki se po navedbah mestne hiše bori za življenje. V napadu neznanih strelce ga je krogla zadela v hrbet, so še pojasnili.

Proruski separatisti so v zadnjih tednih zavzeli vladna poslopja v več mestih na vzhodu države in njihovi voditelji sedaj zahtevajo referendum o nadaljnji usodi območja, pri čemer se omenjata predvsem federalizacija države in celo odcepitev od Ukrajine.

Reuters