Slovenija

Starejši se vse pogosteje zastrupljajo s čistili

STA/M.J.
28. 4. 2014, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pisana čistila, ki dišijo po limoni ali gozdnih sadežih in jih prodajajo v zanimivih pakiranjih, niso nevarna le otrokom, temveč se z njimi vse pogosteje zastrupijo tudi starejši, opozarjajo nemški strokovnjaki. Še posebej pogoste so med starejšimi zastrupitve s pralnimi sredstvi, zavitimi v vodotopno folijo, ki so podobna velikim bombonom.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili na nemški komisiji za zastrupitve v Berlinu, ljudje v visoki starosti, pri določenih boleznih ali tisti, ki imajo demenco, slabše zaznavajo okus. Zaradi tega pomotoma zaužijejo večje količine čistil in se zastrupijo. Poleg tega so starejši v nasprotju z otroki pogosto brez nadzora in tako nihče ne zazna znakov zastrupitve oz. jim nihče ne more pomagati.

Kot so ugotovili, so še posebej nevarna pralna sredstva, zavita v vodotopno folijo, ki spominjajo na velike bombone. Ta čistila so običajno bolj koncentrirana od ostalih in zato še bolj nevarna zdravju. V državah, kjer so tovrstna pakiranja čistil na trgu že nekaj let, opažajo vse več zastrupitev med starejšimi.

V Nemčiji bodo zato zdaj okrepili osveščanje starejših o nevarnosti zaužitja čistil, opozorili pa so tudi že proizvajalce. Nekateri med njimi so že spremenili barve in embalažo pralnih sredstev, še poroča dpa.