Slovenija

Poslanci PS razklani

STA/M.J.
28. 4. 2014, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Novi stari predsednik PS Zoran Janković je za popoldne sklical sestanek članov sveta stranke, prav tako popoldne pa naj bi se sestali tudi podporniki premierke Alenke Bratušek, ki jo je Janković porazil na petkovem kongresu. Med člani poslanske skupine PS je čutiti napetost in zmedo. Nekateri so iz PS že izstopili, nekateri to napovedujejo.

Grega Wernig/KMA

Janković je v vabilu članom sveta stranke predlagal v sprejem tri sklepe. Člani sveta naj sklenejo, da pričakujejo, da premierka ostane na svojem položaju, saj so ji člani PS na kongresu odločno izkazali podporo kot predsednici vlade. Kot drugo predlaga, naj v koalicijski sporazum vključijo terminski plan ključnih projektov, ki so pomembni za razvoj Slovenije. Nazadnje pa še, naj zavrnejo poskuse vmešavanja članov drugih strank v interne zadeve stranke.

"Kongres stranke je za nami in dejstvo je, da odslej nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Možni sta dve poti: lahko se razidemo, lahko pa postanemo še bolj enotni. Nekateri zasebno, žal, očitno več ne bomo prijateljevali, kljub temu pa sem prepričan, da svoje delo lahko še naprej opravljamo skupaj in v dobro vseh," je zapisal. Pozval je še, naj ne dovolijo, da drugi odločajo o njih.

Udeleženi na sestanku sicer ne bodo mogli sprejemati uradnih sklepov, saj lahko sejo sveta uradno skliče le predsedujoča temu organu, to je Bratuškova. Tako gre sestanek članov sveta razumeti kot nekakšno neformalno srečanje. Poslanec Branko Ficko je denimo zagotovil, da se bo udeležil seje sveta, o izstopu iz stranke pa ne razmišlja.

Medtem naj bi se prav tako popoldne posebej sestali podporniki Bratuškove. Med poslanci PS je čutiti precej napetosti, nadaljnji koraki delovanja poslanske skupine so namreč še precej nejasni.

Dragan Bosnič je izstopil iz stranke, iz poslanske skupine še ne. Razmišlja pa o tem, da bi odšel med neodvisne poslance. Prav tako ne ve, katerega srečanja se bo popoldne udeležil, če sploh. Na vprašanje, ali bi se priključil poslanski skupini, ki bi jo morebiti ustanovila Bratuškova s svojimi podporniki, pa je odgovoril: "Ko greš med nepovezane poslance, se ne priključuješ."

Poslanec Alojz Potočnik je pojasnil le, da ga na kongresu sploh ni bilo. Domneva pa, da je bil kongres sklican neprimerno, neodgovorno in nerazumno. Primerno temu se bo, kot pravi, tudi odzval.

Poslanec Darko Jazbec je bil bolj oster, stanje v stranki je primerjal s samomorilskim obnašanjem. "Lahko rečem, da med državami OECD ali EU izstopamo le po dveh parametrih: po številu bolniškega staleža in po številu samomorov. To zdaj je tipično suicidalno obnašanje na državni ravni," je dejal.

Nekateri izstopi iz stranke ali pa takšne napovedi pa so po njegovem mnenju logična posledica dogajanja. Temu sledi tudi sam. Tisti, ki so ves čas podpirali to vlado, namreč zdaj ne morejo proti sebi, niti pri glasovanju v DZ niti pri nadaljnjem delu, je pojasnil.

Danes se morajo po njegovih besedah pogovoriti o nadaljnjem delu, pri čemer pa poudarja, da mora biti na prvem mestu državni interes. "Če obstaja kakšna možnost, bomo verjetno spet stopili skupaj," je dodal. Ne zna pa oceniti, ali obstaja možnost, da bi z Bratuškovo ustanovili svojo poslansko skupino. "To bomo ugotovili, ko se bomo z mandatarko sestali, se prešteli in preučili možnosti," je še povedal Jazbec.



Iz PS je že izstopila Tamara Vonta. Danes je to napovedal Jerko Čehovin. Da razmišlja o izstopu, je pojasnila tudi poslanka Saša Kos. Ta sicer pravi, da takšno razmišljanje ni posledica izvolitve Jankovića. "Spoštujem Jankovića kot ustanovitelja stranke, Bratuškovo pa kot premierko. Menim, da je pomembna Slovenija in ne osebni interesi," je pojasnila. Ni se sicer še odločila, ali bi se priključila stranki, ki bi jo morebiti ustanovila Bratuškova.

Poslanec Jerko Čehovin se še ni odločil, katerega srečanja se bo popoldne udeležil, poudarja pa, da je za tedaj predvideno tudi glasovanje v DZ. Verjetno bo izstopil iz stranke, ne ve pa še, če tudi iz poslanske skupine. Verjetno bo šel med samostojne poslance. "Izpolnjujem vse pogoje za upokojitev, moja politična prihodnost je negotova, lahko se tudi konča," je dejal. Tudi o tem, ali bi se priključil stranki, če bi jo Bratuškova morebiti ustanovila, še ne ve. Čehovin ocenjuje, da ni druge možnosti, kot so predčasne volitve.

Medtem poslanec Matjaž Zanoškar poudarja pomen politične stabilnosti. Ti pogoji bi bili po njegovem mnenju dani, če bi Bratuškova ostala premierka, v nasprotnem primeru je situacija "popolnoma drugačna" in je treba razmisliti, kako naprej.


Ena od možnosti bi bil tehnični mandatar, a le za kratek rok. "Poglejte bonitetne mere, tudi obrestne mere na naše obveznice se zvišujejo. Škoda je narejena in najti pravo rešitev za državo bo sicer težko, ampak jo je treba," je jasen in dodaja, da so eden od scenarijev tudi čim prejšnje volitve. V tem primeru pa se je Zanoškar "po vseh teh stvareh" in tudi dolgoletni politični karieri odločil, da za poslanca ne bo več kandidiral.

Poslanec Brane Golubovič se ne vidi "v poslanski skupini, ki zruši svojo vlado in premierko", a bo dal prednost pogovorom in iskanju rešitev v prihodnjiih dneh, da se do volitev pride čim bolj umirjeno.

Pričakovati je sicer, da bo stranko oz. poslansko skupino zapustil tudi vodja Jani Möderndorfer.

Bratuškova bo medtem odločitev o svojem morebitnem odstopu s funkcije sporočila predvidoma v torek, ko se bo sestala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Tedaj naj bi padla tudi odločitev o tem, kdaj bi lahko bile predčasne volitve.