Slovenija

Bratuškova v Londonu

STA/M.J.
23. 4. 2014, 07.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek se bo danes v okviru delovnega obiska v Londonu sestala z britanskim premierom Davidom Cameronom in predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem. Zjutraj bo skupaj s finančnim ministrom Urošem Čeferjem sodelovala tudi na slovensko-britanski poslovni okrogli mizi.

Po pričakovanjih bosta Bratuškova in Čufer potencialnim britanskim vlagateljem predstavila razmere v Sloveniji in proces privatizacije.


Gospodarsko sodelovanje naj bi bilo tudi v ospredju pogovorov z britanskim premierom Cameronom. Posvetila pa naj bi se tudi sodelovanju med državama v okviru Evropske unije in zveze Nato, pri čemer je pričakovati, da bosta posebno pozornost namenila reševanju ukrajinske krize.

Pogovore, ki naj bi pomagali pri oživljanju slovenskega gospodarstva, bo slovenska premierka nato nadaljevala na sedežu EBRD v Londonu, kjer se bo sestala tudi s predsednikom te institucije Chakrabartijem. Pogovarjala naj bi se o prihodnjem sodelovanju in projektih te institucije v Sloveniji.

Premierka je sicer v britansko prestolnico prispela v torek popoldne, na programu pa je imela srečanje s Slovenci v Londonu. Dogodka se je udeležilo kakih 40 ljudi, Bratuškova pa je izrazila pričakovanje, da bo obisk uspešen. Hkrati je zagotovila, da tokratni obisk v svetovni finančni prestolnici ni namenjen iskanju investitorjev za kako novo zadolževanje Slovenije.

Obisk slovenske premierke v Londonu bo prvi v njenem mandatu in prvi obiska kakega slovenskega premiera po natanko treh letih. Aprila leta 2011 se je v Londonu mudil tedanji slovenski premier in sedanji predsednik republike Borut Pahor. Tudi njegov obisk je bil namenjen predvsem predstavitvi slovenskega gospodarstva in priložnostim za vlaganja.