Slovenija

Bojijo se Ljudmile Novak, Franca Bogoviča in Lojzeta Peterleta!

Simon Rosc/M.J.
23. 4. 2014, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dober mesec še manjka in kandidati za evropske poslance se bodo podali v boj za kupčke denarcev, ki se pretakajo po hodnikih evropskega parlamenta. Morda se sliši tudi kot nagradna igra, v kateri bodo zmagovalci za nagrado poleg mesečne rente prejeli še redno povratno letalsko vozovnico. A še preden so dokončno znani kandidati strank, ponekod v zakulisju potekajo prave drame, drugod pa pravljice.

Reuters, STA

Petindvajsetega maja se bomo odpravili na volitve, na katerih bomo volili posameznike, ki bodo po hodnikih evropskega parlamenta zastopali barve Slovenije. Interesentov, ki bi odpotovali v Bruselj, je kar nekaj in stranke po navadi nimajo težav pri sestavljanju svojih list. A zaradi velike konkurence v ozadju potekajo prave drame, kot jih poznamo z gledaliških odrov. Velika konkurenca med kandidati za evropske poslance je očitno tudi v Pozitivni Sloveniji.

Po prvih anketah, ki so predvidevale, da bo nosilec liste Janez Potočnik, je stranki kazalo dobro, obetala se ji je celo zmaga. A karte so se premešale, ko je Potočnik sporočil, da letos ne bo kandidiral za evropskega poslanca. PS je ob tem sporočila, da obžalujejo Potočnikovo odločitev, saj bi z »bogatimi izkušnjami okrepil liberalni del slovenske politike na volitvah«.

PS je imela sicer poleg Potočnika še nekaj smole. Kot morebitni kandidat za poslanca se je zaradi preiskav, v katere je vpleten, predčasno umaknil Roman Jakič, v vodo pa jim je padla tudi skupna lista s sicer propadajočima strankama LDS in Zares. Kamen spotike je bil nosilec liste Jelko Kacin, ki sta ga želeli stranki, za PS pa je bil nesprejemljiv