Slovenija

Ljubljanski grad nič več uraden prostor za poroke?

STA/N.J.
8. 4. 2014, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Ljubljanskem gradu bodo nocoj odprli prenovljeni poročni dvorani. Po besedah župana Zorana Jankovića pa bo imel slavnostni dogodek žal grenak priokus, saj namerava upravna enota grad izločiti s seznama uradnih lokacij za sklenitev zakonske zveze. Mestna občina Ljubljana (MOL) bo zato vložila sodni spor.

Arhiv Svet24

Državno pravobranilstvo je 19. marca MOL seznanilo s sodno odpovedjo najemne pogodbe za uporabo poročnih dvoran na Ljubljanskem gradu. Na podlagi veljavnega pravilnika namreč uradne prostore zagotavlja upravna enota sama in tako grad naj ne bi bil več uraden prostor za sklepanje zakonske zveze. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Janković, zapleta, ki je nastal, nikakor niso mogli predvideti. Župan je napovedal vložitev sodnega spora, hkrati se je MOL zaradi zapleta obrnila na predsednico vlade Alenko Bratušek ter na ministrstvi za notranje zadeve in za infrastrukturo.

Kako dolgo še?

MOL kot ustanoviteljica Javnega zavoda Ljubljanski grad od pristojnega ministrstva pričakuje, da se bodo poroke na gradu nadaljevale na podlagi petega odstavka devetega člena pravilnika o sklepanju zakonske zveze, ki govori o nadaljevanju sodelovanja z odplačno pogodbo po pogojih, ki so veljali doslej. Kako dolgo bosta prenovljeni poročni dvorani še uradni lokaciji za sklepanje zakonske zveze, je v tem trenutku odvisno od odgovora, ki ga MOL in Ljubljanski grad pričakujeta na dopis, ki sta ga 3. aprila naslovili na Upravno enoto Ljubljana. V njem namreč navajata, da je MOL izpolnila obljubo in v prenovo vložila lastna sredstva, brez soudeležbe države.

Le proti plačiliu 170 evrov

Kljub zapletu se bodo lahko mladoporočenci tudi v prihodnje odločili za Ljubljanski grad in ne za katero izmed uradniških pisarn na upravnih enotah, je opozoril župan, ki je tudi sam matičar. Zaradi neuradne lokacije pa bodo morali mladoporočenci ob plačilu najemnine za poročno dvorano plačati dodatnih 170 evrov upravni enoti. Vrednost prenove Modre in Bele dvorane, ki je potekala med lanskim oktobrom in letošnjim marcem, znaša 1,5 milijona evrov, v celoti jo je pokrila MOL, je pojasnil vodja za tehnične zadeve v Javnem zavodu Ljubljanski grad Stane Miklavec. Po njegovih besedah je v poročnih dvoranah na gradu letno sklenjenih med 700 in 800 zakonskih zvez.

Kljub nekaterim nepredvidenim posegom vrednost investicije ne bo presežena. Kot je dejal Miklavec, je bilo izhodišče prenove "vizualno vključiti notranjosti obeh dvoran v zgodovinsko okolje gradu". Prenovili so dobrih 344 kvadratnih metrov površin v poročni etaži in nekaj več kot 63 kvadratnih metrov sanitarij v Skalni dvorani.