Svet

Vse ostreje: Nato svari Rusijo

STA
8. 4. 2014, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes posvaril Rusijo, da bi naredila zgodovinsko napako, če bi se še dodatno vmešavala v Ukrajini. Ob tem je Moskvo pozval, naj naredi korak nazaj po zadnji zaostritvi razmer na vzhodu Ukrajine.

Reuters

"Pozivam Rusijo, naj naredi korak nazaj in ne zaostruje razmer v Ukrajini," je dejal Rasmussen na seminarju v Parizu. "Če se bo Rusija še dodatno vmešavala v Ukrajini, bi bila to zgodovinska napaka. To bi imelo hude posledice na naše odnose z Rusijo in bi Rusijo dodatno mednarodno osamilo," je zatrdil generalni sekretar Nata. Proruski aktivisti so zasedli vladne zgradbe v Harkovu, Luhansku in Donecku na vzhodu Ukrajine in se zavzeli za priključitev Rusiji, podobno kot se je prejšnji mesec zgodilo na Krimu.

Kijev je obtožil Rusijo, da podžiga nemire na vzhodu Ukrajine, ZDA pa so opozorile Moskvo, naj preneha z dejanji, ki destabilizirajo Ukrajino. Rusija vse obtožbe zavrača in svari Kijev pred uporabo sile na vzhodu države, saj bi to lahko državo pahnilo v državljansko vojno.