Svet

Malezijsko letalo: Je naključje, da je bilo na letalu kar 20 strokovnjakov visoke vojne tehnologije?

UK/PR
8. 4. 2014, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Indijskem oceanu leži skrivnostni otok Diego Garcia, ki je pod nadzorom ameriške vojske. In mnogi verjamejo, da naj bi izgubljeno malezijsko letalo pristalo prav tam.

Na otoku Diego Garcia ni prebivalcev, saj so jih na silo preselili leta 1971, nihče pa ne ve natanko, kaj se na njem dogaja. Tisti, ki verjamejo v teorije zarote, so prepričani, da ameriška vojska na otoku počne skrivne preizkuse. Poleg tega je na otoku letališče, na katerem lahko pristanejo tudi večja potniška letala, tudi MH370. Teorija je dejansko možna, saj so bile koordinate otoka vprogramirane v let simulatorja, ki ga je uporabljal pilot izgubljenega malezijskega letala Zaharie Shah.

Nihče sicer nima konkretne razlage, zakaj bi letalo pristalo na otoku, je pa pozornost tujih novinarjev, ki raziskujejo izginotje letala, pritegnilo nekaj drugega. Med potniki na letalu je bilo namreč tudi 20 uslužbencev družbe Freescale semiconducter iz Austina v ameriški zvezni državi Teksas. Dvajseterico sestavljajo izjemni strokovnjaki na področju visoke tehnologije, ki jo uporabljajo tudi za vojne namene. Tiskovni predstavnik družbe je takoj po novici, da je letalo izginilo, izjavil, da je bilo na njem 20 njihovih najboljših inženirjev, ki so delali v podružnicah družbe na Kitajskem in v Maleziji. Prav zaradi tega raziskovalci primera z letalom sklepajo, da v ozadju izginotja letala ni nesreča, temveč nekaj večjega. Pojavljajo se špekulacije, da naj bi imel od izginotja letala in seveda izginulih strokovnjakov veliko koristi britanski multimilijarder Jacob Rothschild.

Štirje od izginulih inženirjev naj bi bili lastniki patenta polprevodnika 8671381 B1, peti lastnik pa naj bi bila družba Freescale semiconducter, katere lastnik je družba Blackstone. Slednja pa pripada prav Rothschildu. Če pride do smrti enega od solastnikov patenta, se njegov delež prenese na ostale solastnike. V tem primeru to pomeni, da vse pravice do patenta pridobi družba Freescale semiconducter in zatem posredno multimilijarder Rothschild. Vrednost patenta, ki naj bi veliko pripomogel k razvoju vojaških radarjev, ocenjujejo na več milijard dolarjev, sumljivo pa je, da je bil patent na ameriški patentni urad prijavljen šele štiri dni po izginotju letala in verjetni smrti štirih solastnikov patenta.