Slovenija

Slovenski vojaki v boju za svoje pravice

STA/N.J.
26. 3. 2014, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Sindikatu vojakov Slovenije so na vlado in državni zbor naslovili zahtevo za zakonito plačevanje dela pripadnikov Slovenske vojske (SV). Navajajo, da so storili vse, kar je v moči sindikata, kljub temu pa se delo brez ustreznega plačila "nemoteno odreja in opravlja dalje".

Arhiv Svet24

Plačevanje pripadnikov SV je treba urediti nemudoma, in sicer neodvisno od kolektivne pogodbe za javni sektor, kakor so določene plače za pripadnike SV, navaja sindikat. 

Napoveduje, da bo v primeru, če ne bodo takoj začeli reševati problema, pozval vse sindikate na obrambnem področju ter državljanke in državljane k organizaciji protestnih shodov pred vladno palačo in DZ. "Pripadnike SV pa bo pozval k vlaganju individualnih tožb za plačilo opravljenega in neustrezno plačanega v zadnjih petih letih," dodaja. Veljavni predpisi po njihovih navedbah ne omogočajo ustreznega plačila za čas, v katerem mora biti delavec, ki dela na obrambnem področju, v pripravljenosti za delo na delovnem mestu ali na določenem kraju, kot določa zakon o obrambi.

Spomnili so, da je nekdanji obrambni minister Aleš Hojs s pravilnikom "legaliziral neustrezno plačevanje in generalštab SV lahko le nemoteno izvaja določila obrambnega zakona ter še naprej odreja delo, ki ga ne more plačati, ker za to predpisi ne obstajajo".

V socialnem dialogu po besedah sindikata problematike ni mogoče rešiti, ker minister za notranje zadeve in vodja vladne pogajalske skupine za kolektivno pogodbo za javni sektor Gregor Virant "ni pripravljen niti prisluhniti". Državni zbor bi moral po oceni sindikata zagotoviti ureditev ustreznega plačevanja dela, ki je odrejeno in določeno v zakonu o obrambi, in sicer ne glede na sistem plač v javnem sektorju.

"Če se pripadnikom SV ne priznava pravica do kolektivne pogodbe in do stavke, sta zakonodajalec in vlada dolžna zagotoviti ustrezno plačilo odrejenega dela in te odgovornosti ne bi smela prepuščati socialnemu dialogu," menijo v sindikatu. Sindikati na obrambnem področju namreč nimajo pravice do glavnVojaki v boju za svoje pravice in plačiloih elementov socialnega dialoga, torej kolektivne pogodbe in stavke, pojasnjujejo v sindikatu.