Slovenija

Ujma povzročila skoraj 430 milijonov evrov škode

STA/N.J.
26. 3. 2014, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poplave, sneg in žled so v Sloveniji med 30. januarjem in 27. februarjem letos povzročili za 429,4 milijona evrov škode, kaže končna ocena, s katero se bo v četrtek predvidoma seznanila vlada. Največ škode je nastalo v gozdovih in na gozdnih cestah, za 214,3 milijona evrov, sledi pa škoda na elektroenergetski infrastrukturi (80,5 milijona evrov).

Tadeja Ozebek/Facebook

Za 42,7 milijona evrov škode so ujme februarja povzročile v gospodarstvu, škode na železniški infrastrukturi pa je za 40,9 milijona evrov, kažejo podatki, ki jih je v ponedeljek potrdila državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah.

Škoda na vodotokih znaša 26,8 milijona, škoda na stvareh 12,8 milijona, škoda na državnih cestah 8,8 milijona in škoda na kulturni dediščini 2,7 milijona evrov. Gre za škodo, ki je nastala na območju Gorenjske, Koroške, Notranjske in ljubljanske, podravske, posavske, severnoprimorske, vzhodno- in zahodnoštajerske ter zasavske regije.

Končna ocena neposredne škode presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za letošnje leto, kar pomeni, da je dosežen limit za evropsko pomoč.

Vlada bo tako gospodarskemu, kmetijskemu in obrambnemu ministrstvu naročila, da pripravijo vlogo za pomoč iz Solidarnostnega sklada EU. Gospodarskega ministra Metoda Dragonjo pa bo pooblastila, da vlogo za pomoč posreduje Evropski komisiji.

Vlada bo pristojnim ministrstvom naložila še, da pripravijo program odprave posledic neposredne škode na stvareh, gradbeno-inženirskih objektih, v gospodarstvu, kulturni dediščini, državnih cestah, gozdu in gozdnih cestah, železniški infrastrukturi in vodotokih.

Nadja Jurca