Slovenija

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza odstopila zaradi družine

M.J.
25. 3. 2014, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je za STA potrdila, da je predsednici vlade Alenki Bratušek sinoči poslala odstopno izjavo.

Arhiv Svet24, Mediaspeed

Iz kabineta predsednika vlade so nam poslali sporočilo Alenke Bratušek, glede odstopa ministrice za zdravje, Alenke Trop Skaze!

Spoštovani.

"Ministrica za zdravje dr. Alenka Trop Skaza je sinoči poslala odstopno izjavo, v kateri je podala razloge za to odločitev. Njen odstop obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Dr. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu, da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve.

Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike. Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov. Nadaljevanje takšne poti naši družbi ne more prinesti želenega napredka."


Prilagamo tudi odstopno izjavo ministrice:

 

Izjavo za medije je podal tudi Jani Möderndorfer:

Möderndorfer je medijem v DZ danes potrdil, da ga je premierka Alenka Bratušek seznanila z odstopom Trop Skaze. Med razlogi za njen odhod je omenil ministričino napoved ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar da "stvari pri zavarovalnicah postavlja na glavo in to marsikomu ni všeč".

 

Istočasno je Trop Skaza po njegovih besedah napovedala tudi spremembe v odnosu do glavne zdravstvene blagajne v smislu določanja politik, pa tudi določene spremembe, ki bi se zgodile v zdravstvenem sistemu na primarni ravni in nato tudi samih zavodih.

 

Na novinarsko vprašanje, ali utegnejo biti za njen odstop krivi tudi posli z državo njenega moža Smiljana Tropa, ki je lastnik družbe Klima Ptuj, pa je odgovoril, da ministrica ni zdržala teh očitkov in pritiskov, ki so leteli nanjo in zlasti poslovanje njenega moža z državo, zato se je "očitno odločila, da se enostavno posveti svojim zadevam". Kot pravi, bo treba najti osebo, ki bo predvsem zdržala pritiske in bo zmožna teh korakov.

 

Kaj od tega je pri razlogih za njen odstop pretehtalo, vodja poslancev največje vladne stranke ni želel špekulirati. Pojasnil pa je, da pozna njene predvidene načrte in programe.

 

"Že marsikateri minister v preteklosti je poskušal to urediti in je dvignil roke točno zato, ker ni zmogel," je povedal. Kot je dodal, "v tej zgodbi" ne sodelujejo le zavarovalnice in tisti, ki bi radi služili na področju zdravstva, ampak na nek način skoraj vsi - tudi "tisti, ki mislijo, da veliko vedo o zdravstvu in so dežurni komentatorji vsega, kar v tem slovenskem prostoru premoremo, njih samih pa nikoli nisem videl na mestu zato, da bi prevzeli odgovornost in potegnili te poteze".

 

"Zdi se, kot da nekomu ustreza, da je stvar neurejena. Zato je stvar treba hitro urediti," je povedal Möderndorfer.

 

Naslednika Trop Skaze bi sicer po njegovem mnenju morala iskati PS, saj je zato tudi prevzela odgovornost. Zdravnika in nekdanjega ministra Dorjana Marušiča je ocenil kot dobro izbiro, a da je to še prej stvar osebne odločitve. "Ampak kolikor je meni znano, ima ta hip neke druge obveznosti, od katerih bi se bilo neodgovorno kar takoj posloviti," je še dejal.

 

Trop Skaza je namreč Bratuškovi v ponedeljek poslala odstopno izjavo. V njej je pojasnila, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. Navedla je tudi, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske, in izpostavila, da je bila opozorjena na igre v ozadju glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

 

Izjavo je podal tudi Igor Lukšič:

Lukšič je izrazil željo, da bi vloge ministrov prevzemali ljudje, ki bodo opravili naloge dobro. Enako pričakuje tudi od novega ministra ali ministrice, naslednika Trop Skaze.

"Od Pozitivne Slovenije, ki si je za ta resor posebej prizadevala in za ta namen žrtvovala ministrsko mesto za Slovence v zamejstvu in po svetu, pričakujemo predlog kandidata ali kandidatke, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge, ki so utrjevanje javnega zdravstva in zagotavljanje zdravja za vse," je zapisal v odzivu za STA.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je v ponedeljek zvečer premierki Alenki Bratušek poslala odstopno izjavo, v kateri je navedla, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. V odstopni izjavi je navedla, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske. Izpostavila je, da je bila opozorjena na igre v ozadju glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

Trop Skaza je kot ministrica iz kvote PS funkcijo nastopila komaj pred mesecem dni. Na tem mestu je nasledila Tomaža Gantarja, ki je odstopil, ker ni imel dovolj politične moči, da bi izvedel zdravstveno reformo.

 

ODZIVI OPOZICIJE:

Ob odstopu ministrice Alenke Trop Skaza so v opoziciji kritični zlasti do kadrovanja v vladi. Po oceni poslanke SDS Alenke Jeraj vse deluje zelo neresno. Prvak SLS Franc Bogovič pravi, da gre za še enega od fiaskov premierke in koalicije. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da imenovanja očitno nista dobro premislili ne Trop Skaza ne premierka.

Jerajeva je danes v DZ navedla, da problemi v zdravstvu niso od včeraj, ter da se v zdravstvu obrača tudi zelo veliko denarja. Tako bi "od predsednice vlade Alenke Bratušek pričakovali, da izbere res kompetentne ljudi, ne pa da nekdo kandidira in je en mesec minister", je dejala.

 

Ob navedbah Trop Skaze, da so razlogi za njen odstop tudi pritiski nanjo, Jerajeva odgovarja, da se lahko vprašamo, za kakšne pritiske gre. "Mi smo kandidatko za ministrico na hearingu vprašali, kaj bo naredila, če jo bo poklical Zemljarič, Isajlovič, Miklavčič ... Pravega odgovora ni imela, očitno se je nekaj takega zgodilo. Nas skrbi to, da očitno nekomu ustreza, da vodstva na ministrstvu za zdravje ni, ker se seveda potem lahko mimo oči javnosti odvijajo drugačni posli," pravi Jerajeva in dodaja, da očitno premierka temu področju namenja premalo pozornosti. Tudi od PS je precej neodgovorno, da predlaga človeka, ki potem obupa po enem mesecu, je navedla.

 

Bogovič ocenjuje, da to, kar se dogaja z ministri, kaže na nezrelost in neodgovornost. Hkrati pa dokazuje, kaj prinašajo novi obrazi v slovensko politiko. Kot dodaja, je nov obraz v politiki tudi Alenka Bratušek, ki "ne zna voditi vlade oziroma ne zna sestaviti ekipe, ki bi vedela, kaj hoče, predvsem pa, da bi vedela, da je politika služenje ljudem, ne pa služenje denarja".

 

Področje zdravstva je odgovorno področje, ki je nujno potrebno konsolidacije, reformnega posega, pravi Bogovič. Spomnil je, da je že prejšnji minister Tomaž Gantar dejal, da so ključni problem močni lobiji pa tudi, da vlada enostavno nima dorečenega koncepta. Če bo vlada delovala tako zmedeno, kot deluje zdaj, enostavno ne bo moč izpeljati nobene reforme, ne glede na to, kdo bo minister, pravi Bogovič.

 

"Mislim, da so to zelo, zelo slaba sporočila za slovenske državljane, ker v času, ko se država spopada z veliko krizo, ko imamo velike težave tudi na zdravstvenem področju, imamo ministrico, ki tako rekoč pride na izlet v vlado in potem po takem kratkem času tudi ta stolček zapusti," pa je dejala Novakova.

 

Meni, da bi se morala Trop Skaza ob nastopu funkcije zavedati, kakšno nalogo sprejema. Po njenem mnenju se je tokrat izkazalo, da sta posel in denar pomembnejša od ljubezni do domovine. Trop Skazova je očitno spoznala, da s svojim ministrovanjem škoduje pri poslih svojega moža, je novinarjem v DZ še navedla Novakova.