Slovenija

V Sloveniji danes praznujemo materinski dan

STA/M.J.
25. 3. 2014, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan, ko so v središču pozornosti mame. Pri nas jih živi več kot 650.000. Praznovanje materinskega dne, ki se je po Evropi razširilo iz ZDA, se je pri nas uveljavilo po letu 1991. Slovenija pa je po podatkih statističnega urada edina država, ki ta praznik obeležuje 25. marca.

Kot pojasnjujejo na spletnih straneh Statističnega urada RS, materinski dan v ZDA praznujejo že od leta 1910. Za ta dan je značilno izkazovanje pozornosti materam, mnogi otroci jim v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali druga darila.

Navada se je iz ZDA razširila tudi v evropske države, ponekod ta dan praznujejo že od konca svetovne vojne. Datum praznovanja pa se od države do države razlikuje.

V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik, ki se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. V Katoliški cerkvi ob prazniku poudarjajo pomen materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Po podatkih statističnega urada se povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka zvišuje. Od leta 2000 do leta 2012 se je povečala s 26,5 na 28,9 leta. Štiri od petih žensk, ki so rodile v posameznem letu v tem obdobju, so bile stare od 25 do 39 let, med njimi jih je polovica materinstvo doživela prvič.