Svet

Slabo vreme ustavilo iskanje malezijskega letala

STA/M.J.
25. 3. 2014, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Avstralske oblasti so sporočile, da so morali zaradi slabega vremena ustaviti iskanje pogrešanega malezijskega letala. Zaradi močnega vetra in dežja namreč letala ne morejo varno leteti. Pred veleposlaništvom Malezije v Pekingu so medtem protestirali svojci potnikov na letalu, ki so jezni na malezijske oblasti in letalsko družbo.

Avstralski urad za varnost v pomorstvu (Amsa), ki usklajuje večnacionalno iskalno akcijo v južnem Indijskem oceanu, je danes sporočil, da so morali iskanje letala MH370 zaradi močnega vetra, dežja, visokih valov in nizke oblačnosti danes prekiniti, poročajo tuje tiskovne agencije. Predvidoma se bo nadaljevalo v sredo.

Malezijski premier Najib Razak je v ponedeljek sporočil, da je letalo, ki je izginilo 8. marca, strmoglavilo v južni Indijski ocean.

Kot je pojasnil na novinarski konferenci v Kuala Lumpurju, strmoglavljenja letala ni preživel nihče od 239 potnikov in članov posadke. Kot je še pojasnil, so to ugotovili po najnovejši analizi satelitskih podatkov.


Danes je premierove besede potrdil še izvršni direktor letalskega prevoznika Malaysia Airlines, lastnika pogrešanega letala, Ahmad Jauhari Yahya. "Ne vemo zakaj, ne vemo, kako se je zgodila ta grozna tragedija (...) Novica, ki je bila objavljena sinoči in prenesena družinam, je realnost, s katero se moramo soočiti in jo moramo sedaj sprejeti," je dejal.

Ta novica pa je še dodatno prizadela in razburila že tako obupane svojce pogrešanih potnikov, med katerimi sta bili kar dve tretjini Kitajcev. Danes se jih je zato kakih 200 zbralo na protestu pred veleposlaništvom Malezije v Pekingu. Del krivde za strmoglavljenje pripisujejo malezijskim oblastem in letalskemu prevozniku Malaysia Airlines.

"Hočemo resnico!" in "Zakaj ste nas pustili tako dolgo čakati?" je po poročanju kitajskih državnih medijev pisalo na transparentih, ki so jih svojci prinesli s seboj. Spisali so tudi izjavo, v kateri letalski družbi, vladi v Kuala Lumpurju in malezijski vojski očitajo, da so skušale prikriti resnico, da so lagale njim in vsemu svetu ter da so iskanje vodile napačno.

Oglasile so se tudi kitajske oblasti. Namestnik kitajskega zunanjega ministra je od malezijskih oblasti zahteval, da pojasnijo ponedeljkove izjave in jim predajo nove satelitske posnetke, na katerih utemeljujejo svoje zaključke. Kritike letijo tudi na Malaysian Airlines, ker naj bi nekatere svojce kar z sms sporočili seznanil, da strmoglavljenja ni preživel nihče.