Slovenija

Opozicija Viranta poziva k odstopu

STA
17. 3. 2014, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V SDS so prepričani, da bi moral Gregor Virant po zadnjem razkritju, da se je tudi sam dogovarjal za poceni letalske vozovnice, odstopiti z mesta notranjega ministra. K odstopu Viranta pozivajo tudi v NSi, saj so prepričani, da ga dokumenti postavljajo na laž. V SLS pa menijo, da mora odstopiti, če ne bo dokazal, da gre za neresnične obtožbe.

Mediaspeed

Poslanec SDS Branko Grims se tako v odzivu za STA sprašuje, kako lahko sploh še koga preseneti dejstvo, da Virant govori eno, dela pa drugo. "To namreč počne že ves čas," pravi.

Kot tak Virant po njegovi oceni tudi pooseblja vlado Alenke Bratušek. "Tako je jasno, zakaj se mu ob več kot očitno upravičeni interpelaciji, ki smo jo vložili, vlada ni bila pripravljena odpovedati," pravi Grims.

Po Grimsovem mnenju Viranta ne opravičuje to, da naj bi si, sodeč po dokumentih Dnevnika, poceni letalske vozovnice urejal, ko ni bil javni funkcionar. "Za javnega funkcionarja veljajo drugačna merila, kot za ostale. V trenutku, ko nastopiš javno funkcijo, jo sprejmeš z vso odgovornostjo za svoja trenutna kot tudi minula dejanja," pravi. Ob tem dodaja, da je treba vedno ocenjevati, ali nekdo dela tako, kot govori, ali pa dela drugače. "V prvem primeru je verodostojen, v drugem pa ne," dodaja.

Po mnenju Grimsa bi sicer Virant naredil največjo uslugo državi, če bi že davno odstopil.

Tudi v NSi menijo, da je čas, da Virant realizira svojo trditev, "da v Sloveniji ne sme biti ne svetih krav in ne malih bogov ter odstopi z mesta ministra za notranje zadeve".

Razkrita elektronska komunikacija med Virantom in nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie Airways Tomažem Kostanjškom Viranta po oceni NSi namreč postavlja na laž, saj je ob začetku afere javno dejal, da pri nakupu letalskih vozovnic ni posredoval in da gre zgolj za obrekovanja.

Kot navajajo, je NSi na Virantovo sporno nakupovanje letalskih kart opozorila že v interpelaciji novembra lani, ki jo je vložila skupaj s SDS in SLS. Kot kažejo nove informacije, pa "se nismo zmotili", navajajo. Ker je pred vrati druga interpelacija zoper Viranta, v NSi napovedujejo, da bodo glasovali za njegovo razrešitev.

Sicer pa z dokazi podkrepljene medijske objave po mnenju NSi v čudno luč postavljajo tudi odločitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pri spornem nakupu letalskih vozovnic sum korupcije ovrgla.

Tudi po mnenju SLS je Virant sedaj na potezi, da dokaže, da gre za neresnične obtožbe oz. celo poneverbe. Če mu to ne bo uspelo, se mora nemudoma samoiniciativno odreči položaju ter nepreklicno odstopiti, je za STA zapisala podpredsednica SLS Olga Franca.

"V skladu s svojim, v preteklosti večkrat javno izraženim načelom, da nedotakljivih in svetih krav ni in jih ne bo, mora minister dokazati, da to velja tudi za tiste, ki imajo sami polna usta o tem, da svetih krav ni, torej naj to dokaže tudi zase," meni Franca. Nove informacije pa morajo pod lupo znova vzeti tudi preiskovalni organi in jih ustrezno preveriti, še meni podpredsednica SLS.

KPK je sicer danes pojasnila, da je lahko pri zadevi presojala le nakup vozovnic v času, ko je bil Virant minister, medtem ko se danes razkrita komunikacija nanaša na vozovnice, ki jih je Virant dobil v času, ko ni bil javni funkcionar.

Dnevnik je namreč danes poročal, da si je Virant poceni vozovnice pri Adrii Airways urejal tudi sam, in to neposredno v dogovoru z nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie Tomažem Kostanjškom. Tako po navedbah časopisa ne držijo njegove navedbe, da se za vozovnice sam ni dogovarjal. Na ta način naj bi dobil več kot 20 vozovnic po ceni 150 ali manj evrov, kupoval pa jih je zase in za svojo družino.