Slovenija

Na desnici se šušlja ... mi razkrivamo!

Simon Rosc
17. 3. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko se na desnici nekateri pripravljajo na referendum o arhivih in na ta način vneto pripravljajo svoj teren za prihajajoče evropske volitve, se je druga stran desnice tega lotila povsem odkrito in s paktom, s katerim želijo poseči prav po zmagovalnem vrhu. Kdo bo na koncu zmagovalec boja za volivce na desnici?

Nazadnje in hkrati drugič zapored smo Slovenci volili evropske poslance leta 2009. Takrat je bila velika zmagovalka stranka Janševe SDS. O kakšni veliki prednosti pa ne moremo govoriti, saj – ne glede na večje število glasov – v Evropskem parlamentu rok vseeno ne dviguje večina Janševih pripadnikov, temveč se je moč Evrope lepo porazdelila po celotnem slovenskem političnem prostoru.

NSi in SLS v boj spuščata prekaljenega političnega mačka.

Na volitvah v Evropski parlament obstaja nekakšen trend, da na njih večinoma slavijo desne stranke, zato ni nikakršna skrivnost, da se boj za glasove na desnici začne zelo zgodaj, kar se kaže tudi v načinu pripravljenosti in strategiji nastopa na volitvah. In lahko rečemo, da se je v Sloveniji na desnici veliki boj že začel. Mnogi so mnenja, da je svojo politično kampanjo izjemno hitro začela Janševa SDS, ta pa naj bi bila skrita kar v direndaju okoli novele o arhivih. Z zbiranjem podpisov za referendum »proti zapiranju arhivov o Udbi«, kot ga imenujejo Janševi pripadniki, naj bi namreč po mnenju mnogih šlo le za prikrit začetek kampanje za evropske volitve. Na ta način naj bi SDS namreč zbudila svoje volivce. No, povsem odkrito in z dogovorom o sodelovanju pa so se evropskih volitev lotili na drugem polu politične desnice, v Novi Sloveniji in Slovenski ljudski stranki. V sredo je namreč NSi pod vodstvom Ljudmile Novak na svetu stranke potrdila sporazum o skupnem nastopu z SLS na evropskih volitvah. Po ocenah Novakove bodo tako močnejši in lahko na ta način dobijo celo tri poslance. V NSi so bili glede odločitve o skupnem pohodu na Evropski parlament precej poenoteni, za je glasovalo kar 80 odstotkov članov sveta stranke, zato so prepričani, da je njihova odločitev prava, njihova lista pa, kot je dejala Novakova, zmagovalna.

»Preveč pesimističnega razmišljanja, prevečkrat se ljudje izrekajo proti, NSi se je izrekla za.« Ljudmila Novak o odločitvi NSi 

Prve uskladitve že izvedene

So se pa v strankah že uspeli uskladiti o nosilcu liste in vrstnem redu kandidatov obeh strank na listi. Nosilec liste bo tako najverjetneje Lojze Peterle, ki je o odločitvi sveta NSi dejal, da je zelo jasen in spodbuden političen izraz volje. Po njegovih besedah namreč ne gre le za povezovanje in skupen projekt dveh pomladnih strank, temveč za dokaz, da se tudi v Sloveniji da kaj dogovoriti. Dogovor pričakujejo tudi z SDS, saj po Peterletovem mnenju razlike med strankami, ki so si sicer blizu, ne smejo biti razlog za izgubljanje energije pred volitvami na napačnih frontah. Se pa že na veliko šušlja tudi o ostalih imenih, ki bodo zapolnila skupno listo NSi in SLS. Prvo in drugo mesto bosta pripadli NSi, tretje in četrto SLS. Na petem mestu bo predstavnik NSi, na šestem SLS, na sedmem bo Novakova, na osmem pa predsednik SLS Franc Bogovič. Drugo mesto naj bi neuradno zapolnil podpredsednik NSi Aleš Hojs, na petem pa naj bi bila celo direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič. Iz vrst SLS pa je njihov predsednik Franc Bogovič že v petek kot možni kandidatki omenil poslanko SLS Jasmino Opec in podpredsednico stranke Olgo Franca ter dodal, da je v obtoku še več imen. Boj za visoke evropske plače bo še dolg in vroč, zmagovalci pa vsi, ki bodo sedli na letalo za Bruselj.