Svet

Se Hrvaška z Madžarsko dogovarja za nadzor zračnega prostora?

STA
17. 3. 2014, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Madžarski mediji so danes poročali, da je Hrvaška prosila za pomoč madžarskega vojaškega letalstva pri nadzoru zračnega prometa. Hrvaško obrambno ministrstvo je za STA zanikalo navedbe madžarskih medijev. Kot so poudarili, je namestnica hrvaškega obrambnega ministra Višnja Tafra zgolj izrazila interes Hrvaške za regionalni nadzor zračnega prostora.

wikipedia

Madžarska tiskovna agencija (MTI) je danes objavila nedeljsko izjavo madžarskega ministra za obrambo Csaba Hendaja, da je Hrvaška na srečanju obrambnih ministrov držav srednjeevropske pobude za obrambno sodelovanje prejšnji petek v Višegradu zaprosila, da bi madžarska vojaška letala skrbela tudi za varnost hrvaškega zračnega prostora, kot to počno v Sloveniji.

"Hrvaška v nobenem trenutku ni zahtevala pomoč Madžarske glede tega vprašanja, saj so oborožene sile Republike Hrvaške sposobne nadzirati in ščititi hrvaški zračni prostor. Ne pričakujemo, da bi to sposobnost izgubili," so na hrvaškem ministrstvu za obrambo odgovorili za STA. Poudarili so sicer, da navedb madžarskih medijev ne želijo komentirati.

V Zagrebu so dejali, da je namestnica hrvaškega ministra v svojem nagovoru v Višegradu zgolj izpostavila možnost, da se preveri večnacionalen pristop pri nadzoru zračnega prostora (air policinga) v dolgoročnem obdobju in odvisno od interesa držav Srednje Evrope. "Niti v enem trenutku ni bilo razprave o konkretnih aranžmajih ali dvostranskih sporazumih", so poudarili.

Hrvaško vojaško letalstvo je opremljeno s starimi letali mig 21, ki so večinoma pri koncu svoje operativne dobe, denarja za nova letala pa Zagreb nima. Da bi podaljšali uporabnost starih letal za pet do šest let, so lani kot začasno rešitev poslali pet migov 21 na remont v ukrajinsko Odeso.

Kot so danes pojasnili za STA, je hrvaška stran prejšnji teden dobila zagotovilo, da so ukrajinski strokovnjaki v sodelovanju s češkimi kolegi rešili težave s postavitvijo navigacijskih sistemov ter da so letala pripravljena za pregled.

Hrvaška vojaška delegacija bo tako sredi tedna odpotovali v Odeso, da preveri stanje letal. Po pregledu in testnih poletih bodo odločili, ali so letala pripravljena za vrnitev na Hrvaško, so povedali danes.

Ukrajina bi morala remont hrvaških letal končati že lani jeseni, a naj bi se zapletlo pri prenovi navigacijskega sistema v letalih, za katerega so bili odgovorni partnerji s Češke. Medtem je izbruhnila še politična kriza v Ukrajini, Odesa pa je na polotoku Krim, za katerega so prebivalci na nedeljskem referendumu odločili, da naj se priključi Rusiji.

Madžarska in Slovenija sta sredi januarja podpisali pogodbo o vojaškem sodelovanju na področju letalstva in zračne obrambe, ki bo omogočil vključitev madžarskega vojaškega letalstva v Natovo operacijo nadzora slovenskega zračnega prostora. Sporazum morata ratificirati oba parlamenta.

Madžarska vojska uporablja vojaška letala saab jas 39 gripen, ki veljajo za najsodobnejša v regiji.