Slovenija

Se nam obeta še stavka v energetiki?

STA/mv
14. 3. 2014, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Danes se izteka rok, ki ga je sindikat energetike postavil vladi za izvedbo sestanka glede razmer v RTH in Tetu ter drugih težavah v energetiki.

Dolenjski list

 Kdaj sestanek bo, še ni znano, danes pa bo znana odločitev predsedstva sindikata o nadaljnjih korakih - sindikat je namreč v primeru, da do sestanka danes ne pride, napovedal stavko. Kot je v četrtek za STA pojasnil predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar, verjetno sestanka ne bo, saj je dobil obvestilo, da ta teden pogovori niso možni in da bo sestanek prihodnji teden.

Sindikat je prejšnji teden zahteval sestanek s predsednico vlade Alenko Bratušek, ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom in predsednikom uprave Slovenske odškodninske družbe Tomažem Kuntaričem. Če vlada do roka ne bo našla časa za sindikate, bodo ti posegli po drugih metodah sindikalnih aktivnosti, so takrat napovedali.

Na sestanku želijo pretresti terminske načrte in rešitve za Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH), perspektive v Termoelektrarni Trbovlje, vzdrževanje elektrodistribucijskih podjetij in druge probleme panoge.

Če bo do danes sporočen termin za sestanek, potem bo predsedstvo sindikata po Sevčnikarjevih pojasnilih verjetno z napovedjo stavke počakalo. V nasprotnem primeru pa bodo sklicali konferenco sindikata in napovedali stavko.

Koliko zaposlenih se bo sindikalnemu boju, če bo do njega prišlo, pridružilo, Sevčnikar minuli teden ni želel ugibati, je pa v energetiki zaposlenih okoli 10.000 ljudi.