Slovenija

Pirnat: Za imenovanje novih namestnikov predsednika KPK najverjetneje potreben nov postopek

STA/M.J.
11. 3. 2014, 17.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V uradu predsednika republike so ob odstopu obeh namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) napovedali, da bodo v prihodnjih dneh preučili pravne vidike odstopa in možne rešitve. Pravnik Rajko Pirnat ob tem pojasnjuje, da bo za imenovanje novih namestnikov najverjetneje treba izpeljati nov postopek.

STA Foto

Z aktom imenovanja Jurija Fermeta in Darka Stareta na mesti namestnikov predsednika KPK je bil izbirni postopek končan, pravi Pirnat. Zato bo po njunem odstopu najverjetneje treba njuna naslednika iskati z novim postopkom.

Možnost, da bi predsednik republike sklep o imenovanju obeh enostavno preklical in na njuno mesto imenoval dva izmed še preostalih štirih kandidatov, ki jih je izbirna komisija ocenila kot primerne za namestnika predsednika KPK, se Pirnatu ne zdi verjetno. "Mogoče bi lahko izumljali neke nove postopke, vendar je stvar že zdaj dovolj napeta," dodaja.

Pojasnjuje še, da do imenovanja novih namestnikov predsednika KPK to delo opravljata zdajšnja namestnika v odstopu Rok Praprotnik in Liljana Selinšek. Ferme in Stare namreč svojega mandata ob odstopu še nista nastopila.

Zelo podoben položaj se je sicer zgodil v začetku septembra 2010, ko je takratni predsednik republike Danilo Türk za novega predsednika KPK imenoval Gorana Klemenčiča, za njegova namestnika pa Roka Praprotnika in Jožeta Končana. Novi senat naj bi začel delati konec septembra. A je čez tri dni Končan - kot je pojasnil, zaradi prevelike politične profiliranosti Klemenčiča in Praprotnika - odstopil. Tako je 17. septembra Türk začel nov postopek za imenovanje namestnika predsednika KPK in v uradnem listu objavil javni poziv za zbiranje kandidatur.

Predsednik republike Pahor je namreč danes prejel odstopni izjavi Fermeta in Stareta, ki ju je na mesti namestnikov predsednika KPK imenoval v četrtek. Oba sta v odstopnih izjavah poudarila, da so okoliščine imenovanja novega senata slaba popotnica za njegovo delo.