Črna kronika

Koprski kriminalisti razbili mednarodno drogeraško navezo

PU Koper
11. 3. 2014, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Koprski kriminalisti so v tesnem sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, Squadro Mobile iz Trsta razkrili mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedane droge kokain. Kriminalistična preiskava se je vodila pod imenom »ROMEO 2013«.

PU Koper

Na podlagi zbranih obvestil so koprski kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi kolegi že v letu 2013 pričeli obširnejšo kriminalistično preiskavo zoper kriminalno združbo, katera je izvrševala kazniva dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog. V kriminalistični preiskavi so bili na podlagi pridobljenih dovoljenj in odredb pravosodnih organov iz Kopra izvajani prikriti preiskovalni ukrepi, sama preiskava pa je bila vodena in usmerjana s strani Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra. 

V slovenskem kazenskem zakoniku je zagrožena zaporna kazen za storitev kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186 KZ-1, v trajanju od 1 do 10 let. 

Med izvajanjem kriminalistične preiskave so bili identificirani člani kriminalne združbe in sicer:

- 51 letni državljan Slovenije iz okolice Kopra,

- 56 letni državljan Italije iz okolice Trsta,

- 58 letni državljan Italije iz okolice Trsta,

- 48 letni državljan Italije iz okolice Trsta,

- 65 letni državljan Italije iz okolice Trsta,

- 45 letni državljan Italije iz okolice Trsta in

- 38 letni državljan Italije iz okolice Trsta. 

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je na območju Slovenije v mesecu septembru 2013 51 letni slovenski državljan dobavil najmanj 1,4 kg kokaina državljanoma Italije, 56 in 58 letnima Tržačanoma. Kokain je bil prepeljan iz Slovenije v Italijo, kjer je bil še istega dne v okolici Trsta prijet 58 letni državljan Italije, kateremu je bila med postopkom prepovedana droga kokain zasežena, zoper slednjega pa odrejen pripor v Italiji. (fotografija zasežene prepovedane droge je v priponki) Poleg navedenega pa so bili priprti še 48 letni, 65 letni in 45 letni državljani Italije, ki so na območju Trsta in okolice prepovedano drogo kokain razpečevali številnim odjemalcem. 

Prostost je bila odvzeta tudi 38 letnemu državljanu Italije iz okolice Trsta, kateri je po priprtju zgoraj navedenih štirih osumljencev nadaljeval z razpečevanjem prepovedane droge kokain za 56 letnega Tržačana. 

V zaključku kriminalistične preiskave je bilo po dogovoru dne 8. 3. 2014 v Italiji izvedeno prijetje še preostalih identificiranih članov kriminalne združbe in sicer obeh organizatorjev preprodaje drog: 

- slovenskega  organizatorja, 51  letnega državljana Slovenije iz okolice Kopra ter

- italijanskega organizatorja, 56  letnega državljana Italije iz okolice Trsta. 

Na naslovu bivanja slovenskega osumljenca je bila na podlagi odredbe Okrožnega sodišča iz Kopra opravljena hišna preiskava, kjer so bili zaseženi številni predmeti, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav. 

V okviru kriminalistične preiskave je bilo zoper osumljene zbranih zadostno število materialnih in drugih dokazov za podajo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve skupno kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog po členu 186. Kazenskega zakonika.  

Vsi zgoraj navedeni osumljenci so bili s kazensko ovadbo privedeni pred sodišče v Trstu, katero je zoper vse odredilo pripor.  

V slovenskem kazenskem zakoniku je zagrožena zaporna kazen za storitev kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186 KZ-1, v trajanju od 1 do 10 let. 

Tudi tokrat se je izkazalo, da sodelovanje slovenske policije z varnostnimi organi tujih držav poteka korektno in strokovno, predvsem pa izredno uspešno in učinkovito. Dejstvo je, da je organiziran kriminal že zdavnaj 'prestopil', tako regionalne kot tudi državne meje, kar zahteva mednarodno usklajene in načrtovane aktivnosti na področju boja zoper organiziran kriminal, kar se izkazuje v številno uspešno zaključenih skupnih kriminalističnih preiskavah.