Svet

Kako je lahko letalo čudežno izginilo?

STA/M.J.
11. 3. 2014, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Iskanje potniškega letala boeing 777-200 ER letalske družbe Malaysia Airline, ki je konec tedna skrivnostno izginilo z radarja, še ni prineslo rezultatov. Policija je danes razkrila, da sta bila moška, ki sta se na letalo vkrcala z lažnima potnima listoma, Iranca, ki po dostopnih podatkih nista imela povezav s teroristi.

Wikipedia

Malezijske oblasti, ki jim pri iskanju pomagajo tudi Avstralija, Kitajska, Tajska, Indonezija, Singapur, Vietnam, Filipini, Nova Zelandija in ZDA, so pogrešano letalo sprva iskale predvsem na območju Južnokitajskega morja. Po neuspešnem iskanju so območje iskanja razširili, a zaenkrat sledi za boeingom ni.

Kitajsko obrambno ministrstvo je morje, v katerem bi se lahko nahajale razbitine letala, začelo pregledovati tudi s pomočjo desetih satelitov. Prav tako je kitajska vlada v Kuala Lumpur poslala svoje strokovnjake, ki naj bi pomagali iskati letalo, na krovu katerega je bilo 239 ljudi, od tega 154 kitajskih državljanov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP območje iskanja sedaj vključuje malezijsko kopno, vode pred njeno zahodno obalo in območje severno od indonezijskega otoka Sumatra.

Malezijska vojska naj bi po poročanju tujih medijev ugotovila, da je letalo od točke, ko se je zadnjič oglasilo letalski kontroli za civilno letalstvo, obrnilo proti zahodu in nadaljevalo svojo pot še več sto kilometrov. Vojaški radar naj bi letalo nazadnje zaznal na severnem koncu Malaške ožine, pomembne plovne poti, in sicer tisoč metrov pod zadnjo zabeleženo višino letenja. Uradno gre sicer le za eno od teorij, ki jo preiskovalci preverjajo ob vseh drugih možnostih.

Malezija pri raziskovanju izginotja letala še vedno upošteva tudi možnost ugrabitve, je poudaril generalni direktor malezijskega urada za civilno letalstvo Azharuddin Abdul Rahman. Teorijo o ugrabitvi letala so nekaj časa podpirale tudi ugotovitve policistov, da sta se dva potnika nanj vkrcala s predhodno ukradenima potnima listoma, avstrijskim in italijanskim.

A vse kaže, da je bila ta sled napačna. Enega od potnikov so namreč oblasti identificirale kot 19-letnega Iranca, ki sodeč po razpoložljivih obveščevalnih podatkih nima povezav z nobeno teroristično skupino. Najstnik Pouira Nour Mohamad Mehrdad naj bi želel zgolj migrirati v Nemčijo, je pojasnil vodja malezijske policije Khalid Abu Bakar. V Frankfurtu ga je namreč pričakovala njegova mati.

Drugi moški je bil prepoznan kot 29-letni Delavar Sejed Mohamadreza, prav tako iranskega rodu. Tudi pri njem preiskovalci zaenkrat niso odkrili povezav s teroristi. Moška sta sicer po navedbah Interpola s svojima iranskima potnima listoma pripotovala iz Dohe v Katarju, nato pa v Maleziji svoja dokumenta zamenjala za ukradena, poroča britanski BBC. Končna destinacija drugega moškega je bil danski Koebenhavn.

V Interpolu so danes povedali, da pri incidentu najverjetneje ni šlo za teroristični napad. "Več informacij kot dobimo, bolj se nagibamo k zaključku, da ni šlo za teroristično dejanje," je novinarjem v francoskem Lyonu povedal vodja Interpola Ronald K. Noble.

Letalo družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v kitajsko glavno mesto Peking, je z radarskih zaslonov izginilo v soboto zgodaj zjutraj. Pri tem ni oddalo nobenega klica na pomoč ali kaj podobnega, kar bi lahko nakazovalo njegovo usodo.

Francosko tožilstvo je sicer danes v zvezi z izginotjem letala sprožilo preiskavo zaradi uboja. Štirje potniki so bili namreč francoski državljani. Poteza tožilstva je stalna praksa v podobnih primerih, še dodaja AFP.