Slovenija

Rudarji RTH nadaljujejo s stavko

STA/N.J
11. 3. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) bodo danes nadaljevali s stavko, ki se je začela v ponedeljek zjutraj. Kljub temu da jim je družba v ponedeljek izpolnila osnovno stavkovno zahtevo, in sicer izplačilo januarskih plač v celoti, se stavkovni odbor ni odločil za prekinitev ali zamrznitev stavke. Zahtevajo namreč tudi izplačilo odpravnin.

www.rth.si

Za izplačilo prvih odpravnin RTH potrebuje približno pol milijona evrov. V jami stavka več kot 100 rudarjev, ki so tudi čez noč ostali v jami.

Kot je povedal predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec, samo izplačilo plač ne zadošča, ker zahtevajo tudi odpravnine za presežne delavce. Nekateri izmed njih so na zavodu za zaposlovanje že od decembra lani, odpravnin pa še niso prejeli. Rudarje tudi skrbi, kaj se bo zgodilo z izplačilom februarskih plač; plačilni dan je 18. marec.

Takšne skrbi imajo tudi velenjski knapi, ki so v petek stavko zamrznili do 24. marca, pogajanja z novim začasnim predsednikom uprave Ivanom Pohorcem pa bodo nadaljevali v torek. Predsednik podjetniškega sindikata Ferdinand Žerak pa se je v ponedeljek mudil med zasavskimi rudarji in jim ob tem izrazil podporo rudarjev Premogovnika Velenje.

Direktor RTH Bojan Jelen pa je pojasnil, da se trudijo zbrati denar tudi za prve odpravnine. Sredstva za izplačilo januarskih plač je RTH, v katerem odkop premoga ne poteka več, saj rudarji opravljajo le zapiralna dela za zaprtje rudnika, pridobil s prodajo premoženja, ki ni bilo pod hipoteko. Za izplačilo februarskih plač naj bi imeli zagotovljena sredstva iz letošnjega proračuna, marčne plače in odpravnine pa naj bi zagotovili s prodajo premoženja.

Družba je pred desetimi dnevi rudarjem sicer izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. Rudarji RTH poleg januarskih plač zahtevajo zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.