Slovenija

Protikorupcijska komisija kritično do ravnanja Občine Destrnik pri nakupu poslovnih prostorov

STA
7. 3. 2014, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je Občina Destrnik pri nakupu poslovnih prostorov v Poslovnem objektu Janežovski Vrh obšla pravne predpise s področja javnega naročanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine. Občino je takrat vodil Franc Pukšič, ki je ugotovitev vesel, saj iz njih izhaja, da ni šlo za nobeno koruptivno dejavnost.

Za Špance je korupcija drugi največji razlog za skrb, takoj po visoki brezposelnosti.

Občina Destrnik, ki jo je takrat kot župan vodil še aktualni poslanec SLS Pukšič, je septembra 2011 s podjetjem EM-GRAD sklenila pismo o nameri, v katerem sta se občina in investitor dogovorila, da si bosta prizadevala, da bo imela Pošta Slovenije svoje prostore v poslovni stavbi, ki jo želi zgraditi investitor, občina pa bo za lastne potrebe, potrebe upravne enote Ptuj in policije odkupila ali najela del teh poslovnih prostorov.

Na podlagi pogajanj in sklepa občinskega sveta je nato občina decembra, le dan pred Pukšičevim odhodom z županskega mesta, sklenila predpogodbo za nakup poslovnih prostorov za potrebe občine, ki pa v trenutku podpisa predpogodbe sploh še niso bili zgrajeni.

S predpogodbo so se dogovorili, da občina poslovne prostore v izmeri 638 kvadratnih metrov kupi po 1468 evrov za kvadrat s petodstotnim popustom, prav tako so se dogovorili za odprodajo funkcionalnih zemljišč s parkirnimi prostori pri poslovnem objektu Janežovski Vrh. Vrednost skupne ponudbe znaša z vključenim popustom 1,088 milijona evrov brez DDV, medtem ko je nadzorni odbor Občine Destrnik maja 2013 ugotovil, da je tržna vrednost pravic na nepremičnini 618.000 evrov, oziroma da bi občina glede na ugotovljeno vrednost poslovne prostore preplačala za 43,20 odstotka.

V začetku marca 2012 je sicer občina sklenila z družbo EM-GRAD menjalno pogodbo o menjavi zemljišč, in sicer še pred uradno cenitvijo nepremičnin, saj je bilo cenilno poročilo izdelano šele več kot teden dni pozneje. Istočasno je bila z menjavo zemljišč potencialnemu investitorju omogočena izgradnja poslovnega objekta, kar je opredeljevalo tudi omenjeno pismo o nameri z leta 2011, še izhaja iz poročila KPK.

Komisija meni, da bi morala občina po oceni komisije postopek izpeljati v skladu z zakonom o javnih naročilih. Ravnanje odgovornih oseb Občine Destrnik pri poslu nakupa poslovnih prostorov po mnenju komisije tako ni zadostilo standardu ravnanja s pričakovano stopnjo integritete in skrbnosti.

To po njihovem mnenju izhaja predvsem iz dejstev, da je občina sklenila pismo o nameri in predpogodbo, čeprav ni imela izdelane strategije za pridobivanje nepremičnin, da odgovorne osebe občine pred tem tudi niso ekonomsko utemeljile predvidenega ravnanja, da niso poskrbele za izvedbo predpisanega postopka pridobivanja nepremičnega premoženja oziroma občina kot naročnik ni ravnala v skladu s predpisi, ki urejajo javno naročanje gradenj. Občina ni niti poskušala izvesti postopka javnega naročila gradnje poslovnih prostorov za potrebe občine ali ravnati po predpisih, ki urejajo javno-zasebno partnerstvo, kar bi pomenilo ravnanje skladno s temeljnim načelom transparentnosti in načelom zagotavljanja enakopravne obravnave ponudnikov, je med drugim zapisano v poročilu KPK.

Kot izhaja iz poročila, je KPK ugotovitve o primeru skupaj z relevantno dokumentacijo odstopil računskemu sodišču, ministru za pravosodje pa so poslali tudi pobudo za izvedbo nadzora nad delovanjem cenilca. Prav tako so se odločili inšpektoratu za javni sektor podati pobudo, da preveri, ali je tedanji direktor občinske uprave Miran Čeh v tem času kršil zakon o javnih uslužbencih.

Franc Pukšič in Miran Čeh sta v izjasnitvi med drugim zapisala, da naj bi komisija z osnutkom ugotovitev presegla svoja zakonska pooblastila in posegla v pristojnost računskega sodišča, a KPK pojasnjuje, da je njuno stališče zmotno.

Pukšič je danes za STA poudaril, da je pričakoval ravno takšno poročilo KPK. Iz njihovih ugotovitev je namreč, kot pravi, "nedvoumno jasno, da ni šlo ne za koruptivno dejanje ne za okoriščanje kogarkoli". S tem je komisija po Pukšičevih besedah ovrgla tudi "vsa natolcevanja" aktualnega župana Destrnika Vladimirja Vindiša, da je podpisana predpogodba neveljavna, ker da ima znake koruptivnosti.

Tako KPK le meni in ne trdi, da ravnanje odgovornih oseb občine ni zadostilo standardu ravnanja s pričakovano stopnjo integritete, je zatrdil Pukšič. Če je bilo v postopku kaj narobe, pa bo o tem lahko odločilo le sodišče, je še povedal in dodal, da je s KPK sodeloval od vsega začetka.