Slovenija

V soboto bo v Sloveniji nastala nova politična stranka

STA/U.K.
7. 3. 2014, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Iniciativa za demokratični socializem bo na sobotnem kongresu v Ljubljani prerasla v politično stranko, ki bo, kot zagotavljajo, orodje v rokah delovnih ljudi. V iniciativi so že napovedali, da bodo na evropskih volitvah kandidirali v koaliciji Združene levice. Evropska unija bo socialistična, ali pa je ne bo, so prepričani v nastajajoči stranki.

Facebook

V iniciativi za demokratični socializem so kritični do aktualne oziroma dosedanje politike. "Zgodba o uspehu ima na zavodu za zaposlovanje prijavljenih rekordnih 130.000 brezposelnih, med njimi kar četrtino mladih. V njenih osnovnih šolah zaradi nezmožnosti plačevanja brezplačno malico prejema skoraj 70.000 otrok, pol toliko tudi na srednjih šolah," so med drugim spomnili v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da Iniciativa za demokratični socializem ne prerašča v stranko, ki bo še ena v nizu izbir "še več istega", ampak v stranko, ki jo ustanavljajo z namenom, da delovni ljudje dobijo močan glas. "Takšnega, ki se ne bo razlegal le po trgih in ulicah, ampak bo hkrati oblikoval tudi socialistične politike, ki bodo v interesu delovnih ljudi," so navedli.

Družbeno-ekonomski položaj nas po mnenju vključenih v Iniciativo za demokratični socializem napotuje k spoznanju, da bo Evropska unija socialistična ali pa je ne bo. Ugotavljajo namreč, da se Evropa, kot je danes, "lahko razvija le še v smeri socialnega in ekonomskega barbarstva, ki ga je moč že danes videti na njenih robovih, v državah, kot je Grčija".

V stranki tako napovedujejo, da si bodo prizadevali za izgradnjo socialistične Evrope in se bodo pri doseganju tega cilja povezovali z vsemi naprednimi strankami in gibanji v drugih državah. Zavedajo se namreč, "da je socializem tako nekoč kot danes lahko samo internacionalen".

"Namesto klečeplazenja malih pred velikimi in poslušnega uveljavljanja imperialnih interesov si bomo prizadevali za bratstvo in enakopravnost med narodi. Drugače od obstoječe slovenske politike se bomo najmočneje uprli največjim in največ solidarnosti pokazali najšibkejšim," zagotavljajo v nastajajoči stranki.

Namesto folklorne se bodo raje oprli na "revolucionarno dediščino družbenoosvobodilnega boja". Ob tem še zatrjujejo, da bodo namesto "brezsramnega uničevanja okolja skozi projekte, kot je Teš 6, načrtovali trajnostni okoljski razvoj", namesto "brezpravne množice delovnih ljudi, ki vsak dan trepeta za svoje delo, pa gradili družbo, v kateri bosta delavec in delo spet spoštovana".