Svet

Poslanec zaradi sodomije obsojen na pet let zapora

STA/J.P.
7. 3. 2014, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Malezijsko prizivno sodišče je danes opozicijskega voditelja Anwarja Ibrahima spoznalo za krivega sodomije in tako razveljavilo oprostilno sodbo nižjega sodišča izpred dveh let. Obsodilo ga je na pet let zapora. Opozicijski voditelj vztraja, da gre za politično motiviran proces s ciljem blatenja opozicije, kar pa vlada zavrača.

Zaradi obsodbe bo Anwar lahko ob poslanski sedež. Poleg tega Anwar konec marca ne bo mogel kandidirati na lokalnih volitvah v malezijski zvezni državi Selangor. Anwar je imel dobre možnosti, da postane premier te zvezne države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Anwar in njegovi podporniki vztrajajo, da gre za politično motiviran proces. Anwar je danes dejal, da je obsodba namenjena izključno temu, da mu prepreči udeležbo na lokalnih volitvah v Selangorju.

Prizivno sodišče je danes ugodilo pritožbi vlade na oprostilno sodbo leta 2012 in odločilo, da je nižje sodišče napačno ocenilo dokaze. Anwar je že napovedal, da se bo pritožil na najvišje sodišče v državi, zvezno sodišče.

Anwarju sicer očitajo, da je leta 2008 spolno zlorabil svojega nekdanjega asistenta. Sodomija je v večinsko muslimanski Maleziji kaznivo dejanje, za katero je zagrožena do 20-letna zaporna kazen.

Anwar in njegovi podporniki vztrajajo, da gre za politično motiviran proces. Anwar je danes dejal, da je obsodba namenjena izključno temu, da mu prepreči udeležbo na lokalnih volitvah v Selangorju.

"Prizivno sodišče je več kot očitno manipuliral premier Najib Razak," je dejal Anwar o domnevnih pritiskih vlade na sodstvo, da oblati opozicijo. Dodal je, da četudi bo morebiti moral v zapor, bosta opozicija in njegova stranka vse močnejši.

Tudi opazovalci ocenjujejo, da bo na dolgi rok Anwar pridobil več podpore tistih, ki menijo, da je obsodba posledica političnega preganjanja s strani vladajoče koalicije Nacionalne fronte, ki Maleziji vlada že več desetletij in katere vidni član je bil vrsto let tudi Anwar, piše dpa.

Anwarja so sicer že konec devetdesetih let obsodili zaradi sodomije in korupcije in je bil šest let v zaporu. 

Vlada medtem odločno zanika vpletenost in politične pritiske na sodstvo. Malezijski zunanji minister Anifah Aman je danes na novinarski konferenci po srečanju s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem v Ljubljani dejal, da v tem procesu ni prišlo do političnih pritiskov. "V Maleziji je sodstvo, tako kot v Sloveniji, neodvisno. Anwar je bil deležen pravičnega sojenja," je zatrdil Anifah.

"Če na primer gledaš z vidika Zahoda brez ozira na podrobnosti, se morda zdi, ker je Anwar opozicijski voditelj, da gre za politično zadevo. A povsod po svetu se je sodilo tako pripadnikom opozicije in vlade, če so kršili zakon. V Maleziji ni nič drugače," je še povedal malezijski zunanji minister.

Anwarja so sicer že konec devetdesetih let obsodili zaradi sodomije in korupcije in je bil šest let v zaporu. Njegov tabor je takrat vztrajal, da je bila obsodba posledica političnih bojev za oblast znotraj vladajoče koalicije.