Slovenija

Družino z dojenčkom vrgli iz blejskega lokala: kakšna je resnica? (dopolnjen članek)

Ž.K.
5. 3. 2014, 07.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Miha Dulmin si je s svojo družino privoščil prijetno popoldne na Bledu. Sonce je sijalo, temperature idealne za sprehod, mogoče tudi kakšno kremšnito in pijačko z malce martnčkanja v katerem izmed blejskih lokalov. A Miha in njegova družinica bi se očitno morala zavedati, da z otrok ne moreš v vsak lokal.

V Cocktail baru Apropos, ki se nahaja v sklopu trgovskega središča na Bledu so se oddahnili si naročili manjše okrepčilo, hčerka pa je med tem napolnila pleničko. Ko so želeli v notranjih prostorih popolnoma praznega lokala previti otroka so naleteli na opozorilo s strani natakarice: 'Tu se tega ne dela!' Ker je mama s previjanjem nadaljevala, je pristopila še lastnica lokala Janja Vidmar in še bolj izrecno poudarila, da to ni mesto za previjanje.

Miha Dulmin, nam je po telefonu povedal, da so bili edini gosti v lokalu in da so pred tem, že zapravili 6 evrov za dve pijači. Ker meni, da je otrokova pravica, da ga previja na toplem, so to storili znotraj lokala kljub glasnemu negodovanju lastnice.

"Bi jedli kremšnito, če nekdo poleg vas previja otroka?"

»Jaz poskušam ohraniti v svojem lokalu vzdušje kavarne. A mislite, da bo kdo jedel kremšnito, če bo poleg njega nekdo previjal otroka? Gre za vprašanje higiene,« nam je v telefonskem pogovoru povedala lastnica lokala. Dodala je še, da se lokal nahaja v sklopu trgovskega centra, v katerem je tudi previjalna soba, na kar naj bi mamo tudi opozorila. A mati ji je odvrnila, da je v previjalni sobi mrzlo in da v takih pogojih otroka ne more previjati. »A to je njen problem, ne moj«, nadaljuje Janja Vidmar. Ko smo ji omenili, da v enem izmed novejših lokalov ob nabrežju jezera z veseljem ponudijo prostor za previjanje, kljub polnemu lokalu, nam odgovori: »To je njihova stvar. Meni na tak način ne bo nihče vsiljeval, da bom v svojem lokalu dovolila nekaj, česar ne maram.«

»Lokal imam že 24 let in najbrž vem kaj delam. Gospa z otrokom je bila nesramna in je ignorirala moja opozorila. Zaradi takih prepotentnih mamic jaz izgubljam goste. Veste, naši gosti si včasih res veliko dovolijo«. Ko omenimo, da naj bi se incident zgodil v praznem lokalu, nam odgovori, da ta mamica ni bila prvič pri njih in da gre za princip.

Iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so nam poslali naslednji odgovor: »Takšnih konkretnih dejanj zakonodaja iz področja varnosti hrane ne obravnava. Iz higijenskega vidika takšno početje ni sporno, dokler ne pride do možnosti kontaminacije hrane. Previjanje dojenčkov na javnih mestih pa ni v pristojnosti Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.«