Slovenija

Na Jesenicah s festivalom kulinarike povezujejo številne etnične skupine

STA/mv
1. 3. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Jesenice veljajo za najbolj etnično pisano mesto v Sloveniji, saj v njem živijo pripadniki več kot 40 različnih narodnosti. Kljub takšni kulturni pestrosti do večjih konfliktov med njimi ne prihaja in živijo v sožitju. Da bi okrepili tudi medsebojno sodelovanje pa so v petek pripravili festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika.

up-jesenice.irg

Prireditev sta organizirala jeseniška civilna iniciativa Ejga - za lepše Jesenice in Društvo Up, ki sta tudi sicer pobudnika številnih družbenih in humanitarnih akcij v mestu. "Na Jesenicah imamo zelo bogato, pestro kulturo iz različnih okolij in držav. Odločili smo se jih povezati med seboj s pomočjo kulinarike in plesa," je pojasnil vodja civilne pobude Ejga Ahmed Pašić. Ob stojnicah 14 etničnih skupnosti, postavljenih v Kolpernu, se je v petek trlo obiskovalcev. Številni so prišli poskusiti tradicionalne jedi Albanije, Maroka in Zahodne Sahare, Sandžaka, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Singapurja, Slovenije, Srbije, Ekvadorja, Hrvaške, Irana, Kosova ter Ukrajine. Kot je pojasnil Pašić, je sicer na Jesenicah kar med 40 in 50 različnih etničnih skupin, kar naj bi bilo največ v državi. Najštevilčnejše so poleg slovenske srbska, bošnjaška in makedonska skupnost, najmanjše pa štejejo le po nekaj pripadnikov. Nekdaj so tujci na Jesenice prihajali predvsem zaradi dela v železarni. Novi priseljenci pa dandanes na Jesenice prihajajo iz drugih razlogov.

Vsi smo Jeseničani

"Vsi smo Jeseničani," je poudaril Pašić, ki je vesel, da lahko prek Multi-Kulti-Narike spoznavajo drug drugega. Meni, da je treba delati na strpnosti, sožitju in medsebojnemu sodelovanju. Kot ugotavlja njegova sestra, ki je direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva Up Jesenice, Faila Pašić Bišić, pa je prav tokratni festival lahko prelomnica v medsebojnem sodelovanju. "Sožitje etničnih skupin na Jesenicah dokazuje, da je Slovenija postala zelo zrela država, da sprejema in omogoča, da lahko vsi skupaj živimo v miru. Pripadniki različnih etničnih skupin lahko živijo skupaj kot sosedje in se lahko družijo kot prijatelji in znanci," je izpostavil piranski župan Peter Bossman, ki se je kot častni gost udeležil festivala. Pašić upa, da bo festival mednarodne kulinarike postal tradicionalen dogodek in da se mu bo v prihodnje pridružilo še več etničnih skupnosti. "Na Jesenicah želimo postati prepoznavni po tem, saj je to vendar naše bogastvo," pravi Pašić, ki upa, da bo v prihodnje tudi jeseniška občina prispevala k prireditvi, saj so se tokrat morali sodelujoči zanesti sami nase, na pomoč pa jim je priskočil tudi Lidl Slovenija, ki je doniral vse potrebne sestavine. Tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger je sicer prepričan, da je multikulturna pisanost velik neizkoriščen potencial Jesenic, mimo katerih se vozijo številni turisti. Prav z raznoliko kulinarično ponudbo bi jih lahko pritegnili, da se ustavijo na Jesenicah. Je pa gastronomska pestrost lahko velik turistični potencial praktično za vso državo, je izpostavil Mencinger.