Svet

Putin dobil dovoljenje parlamenta - v Ukrajini bo uporabil vojsko!

STA/mv
1. 3. 2014, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajinska obalna straža je sporočila, da skuša okoli 300 oboroženih moških po ukazu ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja zasesti njen sedež v pristaniškem mestu Sevastopol na Krimu. Danes so zaprli tudi zračni prostor nad letališčem v Simferopolu, ki so ga v petek zavzeli neznani oboroženci, domnevno pripadniki ruske mornarice.

reuters

"Vodja skupine oborožencev je dejal, da so od ruskega obrambnega ministra prejeli ukaz, naj zasedejo sedež obalne straže," so v sporočilu za javnost zapisali v ukrajinski obalni straži in dodali, da so oboroženi moški v polni bojni opremi. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so oboroženi moški, po besedah ukrajinskega notranjega ministra Arsena Avakova gre za pripadnike ruske mornarice, poleg petkovega zavzetja letališča v prestolnici Simferopol prevzeli nadzor tudi nad vojaškim letališčem blizu pristanišča v Sevastopolu, kjer ima bazo ruska črnomorska flota. Neznanci, oboroženi s kalašnikovi, so na glavni avtocesti na polotoku vzpostavili nadzorno točko. Kot poroča AFP, je Krimski polotok zdaj prometno odrezan od preostale Ukrajine.

Ruski vojaki že varujejo nekatere objekte

V središču Simferopola danes patruljira več deset oboroženih moških, ki so zasedli tudi položaje blizu republiškega parlamenta. Moški nosijo uniforme, vendar brez oznak. Za obrambo so pred parlament postavili tudi dva moška z brzostrelkami. Proruske krimske oblasti in ruska črnomorska flota sta se danes dogovorili, da bosta skupaj varovali objekte v tej avtonomni republiki na jugu Ukrajine, je poročala ruska tiskovna agencija Ria, ki se sklicuje na tiskovno službo ruske črnomorske flote. V petek imenovani proruski premier Sergej Aksjonov je ob tem dejal, da ruski vojaki že varujejo nekatere objekte.

Uporabil bo vojsko!

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v zgornji dom parlamenta vložil zahtevo za odobritev uporabe ruske vojske v Ukrajini do normalizacije razmer v tej državi. "V povezavi z izjemnimi razmerami v Ukrajini in grožnjami življenju ruskim državljanom v svet federacij vlagam zahtevo po uporabi vojske na ozemlju Ukrajine do normalizacije političnih razmer v tej državi," je zapisal v zahtevi. Svet federacij je njegovo zahtevo takoj odobril.