Slovenija

Izkupiček med zimskimi počitnicami na smučiščih na ravni prejšnjih let

STA/mv
1. 3. 2014, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izkupiček med letošnjimi dvotedenskimi zimskimi počitnicami na smučiščih je na ravni prejšnjih let. Kot so povedali v Unior turizmu, je bilo število smučarjev na Rogli odvisno od vremenskih razmer, ta vikend pa zaradi slabe vremenske napovedi pričakujejo manj smučarjev. Na Golteh pa so prejšnji petek in soboto našteli okrog 1800 smučarjev.

Direktor družbe Golte Ernest Kovač je povedal, da letos nimajo sreče z vremenom. Med zimskimi počitnicami so imeli le dva sončna dneva, ugotavljajo tudi, da je število smučarjev bolj odvisno od vremenske napovedi, kot od dejanskih vremenskih razmer. Ta teden je na Golteh povprečno na dan smučalo okoli 1000 ljubiteljev belih strmin, tamkajšnji hotel pa je po Kovačevi oceni dobro zaseden. Poudaril je še, da imajo letos za 10 odstotkov manj dnevnih gostov kot med lanskimi zimskimi počitnicami. Turistični delavci na pohorskih strminah so zadovoljni z izkupičkom med počitnicami, vendar to ne odtehta siceršnje slabe zime. Pomanjkanje snega decembra in v prvi polovici januarja je botrovalo številnim odpovedim rezervacij, mnogi drugi gostje pa so s Pohorja odšli nezadovoljni.

Obisk smučišč soliden

Sekretar Združenja slovenskih žičničarjev Danilo Brecelj je za STA povedal, da je bil letošnji obisk smučišč med počitnicami soliden. Skrbi pa ga, kako bodo pokrili izgubo, ki je smučišča zaradi zelene zime prizadela decembra in januarja. Združenje je že podalo nekaj pobud na gospodarsko ministrstvo, za kakšne pobude gre, pa Brecelj ni želel pojasniti. Dodatne težave pa je žičničarjem letos prinesel žled, poslovna škoda je nepopravljiva in jo bo težko nadoknaditi.