Slovenija

MOL še brez dogovora za obnovo Trga republike

STA/mv
1. 3. 2014, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prva pogajanja med Mestno občino Ljubljana (MOL) in edinim ponudnikom za obnovo in ureditev Trga republike KPL Rast niso bila uspešna. Ponujena cena več kot treh milijonov je za MOL previsoka, zato so pogajanja prekinili, nadaljevala se bodo v ponedeljek. V tem času bo ponudnik poskušal ugotoviti, ali ceno lahko še spusti.

facebook

Predstavniki KPL Rast so se v petek na pogajanjih najprej sestali s strokovno komisijo MOL. Od 3,18 milijona evrov brez DDV, kolikor znaša ponudbena cena, je KPL Rast odštela štiri odstotke, kar pomeni, da bi obnova in ureditev stali malo več kot tri milijone evrov brez davka na dodano vrednost. Za MOL je taka številka nesprejemljiva, saj imajo, kakor so pojasnili, na voljo 2.371.000 evrov. Zato so v petek šli v drugi krog pogajanj, ki se jih je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovića, a dogovora niso dosegli. Janković je od KPL Rasti zahteval bistveno znižanje cene, sicer bodo šli v nov razpis, je povedal. "Ceno morate spustiti za 30 odstotkov, ste absolutno predragi," je povedal ponudnikom. Priznal je sicer, da za polaganje kock boljših ljudi, kot so v KPL, ni, želi tudi da bodo kocke, ki jih bodo položil na trg, domače, ne pa kitajske izdelave. Ampak v tako visoko ceno ga ne bodo prepričali, je bil odločen Janković, čeprav bo o izboru ponudnika oziroma sklenitvi posla odločala strokovna komisija. 

S tem denarjem ne pridejo skozi niti z materialom

Martin Plut iz KPL je povedal, da so možnosti za pocenitev že iskali, in ker bi jim obnova Trga republike pomenila pomembno referenco, so pripravljeni delati tudi "za nulo", vendar s ceno, ki jo postavlja MOL "ne pridejo skozi z materialom". Opozoril je tudi na kratek rok za izvedbo del. Začetek ureditve trga je sicer predviden s pričetkom gradbene sezone, na MOL pa želijo, da bi bila dela končana do poletja. 
Ploščad Trga republike bodo z načrtovanimi deli uredili v javni prostor, namenjen različnim vsebinam, z novim tlakovanjem, urbano opremo in zelenjem. Avtomobili na ploščadi po ureditvi ne bodo mogli več parkirati. V občinskem proračunu je sicer za projekt predvidenih 1,2 milijona evrov, enak znesek pa bodo dobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je sredi januarja povedal ljubljanski župan Zoran Janković.