Slovenija

Stavkali bodo tudi rudarji RTH

STA / J. P.
26. 2. 2014, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Potem, ko so v ponedeljek rudarji Premogovnika Velenje za 3. marec napovedali dveurno opozorilno stavko, so to danes storili tudi rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju. Predsednik podjetniškega sindikata Anton Lisec je za STA povedal, da bo njihova opozorilna stavka trajala osem ur, začela se bo ob 6. uri.

www.rth.si

Pojasnil je tudi, da so imeli zjutraj ob 6. uri zbor delavcev, saj so želeli od vodstva rudnika izvedeti, kdaj bodo prejeli januarske plače. Izplačilni dan pa je bil 18. februar. Ker zagotovila, kdaj bodo prejeli plače niso prejeli, so se odločili na opozorilno stavko. Na zboru so se pogovarjali tudi o izplačilu premij, odpravnin za 135 presežnih delavcev, ki se bodo aprila prijavili na zavod za zaposlovanje, ter o nadaljnji viziji rudnika.

Rudarji RTH so brez plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj tri milijone evrov dolga zablokirala račun. Lisca zanima, zakaj država, ki je prek Slovenske odškodninske družbe lastnica rudnika, ne sprejme zakona o zapiranju RTH do leta 2018, ki bi bil zagotovilo bankam, da jim bo družba vrnila vse dolgove. Za izplačilo januarske plače RTH potrebuje okoli 600.000 evrov.

Rudarji RTH so brez plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj tri milijone evrov dolga zablokirala račun.

Po besedah direktorja RTH Bojana Jelena del potrebnih sredstev za izplačilo plač imajo zagotovljen, vendar so vsi transakcijski računi po sklepu sodišča blokirani kot posledica izvršbe banke BKS. Jelen je pojasnil, da so konec lanskega leta izdelali spremenjen srednjeročni program zapiranja RTH.

RTH ima 800.000 evrov zapadlih in nezapadlih obveznosti, na reprogram čaka tudi 15 milijonov evrov obveznosti za banke, za plače pa že ta mesec potrebujejo še 600.000 evrov. V primeru, da do izplačila plač ne bodo uspeli prodati nekaterih zemljišč, bodo ostali nelikvidni. Gre za prodajo več kot 100.000 kvadratnih metrov strateških zemljišč Termoelektrarni Trbovlje, ki ima dva objekta na zemljiščih v lasti RTH. Ta zemljišča pa so ocenjena na tri milijone evrov.

Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Stavkovni odbor Premogovnika Velenje pa je v ponedeljek za 3. marec napovedal opozorilno stavko. Takrat bodo za dve uri zaustavili delo v vsaki izmeni, zaposleni na delih v jami pa bodo stavkali dve uri v prozivnici.

Med drugim od uprave premogovnika zahtevajo izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka pa zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE.