Svet

Rusi pošiljajo tanke v Sevastopolj in pripravljajo vojaške enote

N.J.
26. 2. 2014, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ruska vojaška vozila naj bi že bila pripravljena na glavnem trgu v mestu Sevastopolj, kjer so se zbrali tudi proruski protestniki. Demonstranti, ki so se zbrali na trgu, naj bi vzklikali v podporo proruskemu podjetniku, novemu županu Alekseju Čaliju: podpirali naj bi »ruskega župana v ruskem mestu«.

Kot poročajo tuji mediji, naj bi na polotoku Krim, kjer je okoli 60 odstotkov prebivalstva ruskega, Rusi že oblikovali bojne enote, ki bi jih varovale pred morebitnimi skupinami protestnikov, ki so se borili na ulicah Kijeva. Rusi naj bi tako že pripravljali enote na potencialen spopad.

Pripravljajo enote

V oporišče v Sevastopolju naj bi že prispela ruska ladja, na kateri naj bi bilo okoli 200 vojakov, pridružle pa naj bi se še štiri ladje z zaenkrat neznanim številom pripadnikov specialnih enot. Pripravljena naj bi bila tudi letalska divizija, ruskem oporišču v Sevastopolj pa naj bi bilo po podatkih Nemškega inštituta za mednarodne in varnostne zadeve še okoli 26.000 vojakov. 

Kot ocenjujejo, bi, v primeru, da bi se Rusija odločila za vojaško posredovanje, Ukrajina skoraj zagotovo izgubila nadzor nad Krimom. V Sevastopolju naj bi se med drugim skrival tudi ukrajinski odstavljeni predsednik Viktor Janukovič, ki ima sicer rusko podporo, ukrajinci pa so ga obtožili množičnih pobojev.