Slovenija

Pri Bratuškovi tudi o težavah pri odpravi posledic ujme

STA
10. 2. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odpravljanje posledic ledene ujme, ki je minule dni prizadela Slovenijo, bo glavna tema današnjega sestanka pri predsednici vlade Alenki Bratušek. Ledena ujma je povzročila škodo na infrastrukturi in v gozdovih, a tudi pokazala na nekatere organizacijske ter zakonske težave na področju odzivanja v kriznih razmerah.

Profimedia

Premierka je na sestanek povabila predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Janka Vebra, resorne ministre, poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana, predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakšo, načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča, direktorja Elesa Aleksandra Mervarja ter predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča.

Med zadevami, ki jih namerava na sestanku izpostaviti, je Šestan navedel težave pri ocenjevanju škode ter nujnost oblikovanja enotnega programa sanacije gozdov ter elektroomrežja, saj so sedanje rešitve zgolj začasne. Spomnil je, da so številnim prebivalcem elektriko za zdaj zagotovili le s pomočjo agregatov.

V zvezi s tem Šestan želi, da se na današnjem sestanku doreče tudi vprašanje zagotavljanja goriva, ki poganja te agregate, saj to povzroča visoke stroške. "Trenutno te stroške večinoma krijejo elektrodistributerji, a ponekod bo tovrstno zagotavljanje energije trajalo še nekaj časa, dokler dokončno ne sanirajo omrežja. Ponekod bodo agregati v rabi mesec dni," je opozoril. Kot je dejal za STA, bi po njegovem mnenju morali sprejeti interventni zakon.

Žled je poškodoval ogromen del elektro omrežja po državi. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je v četrtek dejal, da je na območju Elektra Ljubljana 753 kilometrov poškodovanih daljnovodov in 1278 poškodovanih stebrov in drogov. Na območju Elektra Celje 760 kilometrov poškodovanih daljnovodov, na območju Elektra Primorske pa 295 kilometrov. Eles pa ima 41 poškodovanih stebrov.

Škoda na elektrodistribucijskem sistemu, ki je nastala zaradi žleda in podrtih dreves, po prvih ocenah znaša približno 27 milijonov evrov, medtem ko je je na prenosnem sistemu Elesa za devet milijonov evrov. Direktor Elesa Aleksander Mervar bo na današnjem sestanku med drugim predstavil prav podatke o škodi. V Elesu ocenjujejo, da bodo nastalo škodo na prenosnem omrežju sanirali do maja.