Slovenija

Brezplačno pravno svetovanje odslej tudi v Izoli

STA/mv
25. 1. 2014, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pravni center za varstvo človekovih pravic je za Piranom in Koprom z januarjem začel nuditi brezplačne pravne nasvete socialno ogroženim tudi v Izoli, in sicer ob sredah med 8. in 16. uro v prostorih Kluba izolskih študentov. Za ta korak so se odločili zaradi povečanega obiska Izolanov v koprski in piranski pisarni.

flickr

Od začetka delovanja Pravnega centra za varstvo človekovih pravic aprila lani so pravni svetovalci zavoda pomagali preko 400 socialno ogroženim osebam iz vseh treh obalnih občin, ki so se soočale s težavami s področja družinskega, delovnega, izvršilnega prava in prava socialne varnosti, so pred dnevi sporočili iz centra. V zadnjih treh mesecih se je obisk v pravnem centru povečal za 30 odstotkov, največ oseb se je nanje obrnilo s težavami pri neplačevanju preživnin s strani bivšega partnerja, s težavami zaradi neizplačil plač in prispevkov s strani delodajalca ter zaradi začetka postopka osebnega stečaja.

Zaznali potrebo po brezplačnem svetovanju tudi v Izoli

Pri tem se je po njihovih navedbah izkazalo, da aktivno sodelovanje z obalnimi centri za socialno delo, zavodi za zaposlovanje, ostalimi institucijami in nevladnimi organizacijami zahteva obravnavo strank neposredno na območju vseh treh občin. Po odprtju pisarn v Piranu in Kopru v lanskem letu so v centru zaznali veliko potrebo po pravnih nasvetih tudi med Izolani, ki lahko od začetka leta do brezplačnih pravnih nasvetov pridejo tudi v svoji občini. Do prvega pravnega nasveta so po zakonu o brezplačni pravni pomoči upravičeni posamezniki, ki z ustreznimi dokazili izkazujejo socialno ogroženost, ob tem pojasnjujejo v pravnem centru.