Slovenija

Slovenska časopisna hiša zanika številčna odpuščanja

STA/mv
22. 1. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Uprava Dela ne glede na odziv na sporočilo, s katerim je kadrovska služba zaposlenim ponudila možnost sporazumnega prenehanja delovnega razmerja, radikalnejših ukrepov ne načrtuje. V Sindikatu novinarjev Dela so kljub temu v skrbeh, Pivovarna Laško kot lastnica Dela pa v operativne odločitve glede poslovanja medijev ne posega.

facebook

Zaposleni v časopisni hiši Delo so v torek dobili elektronsko pošto, v kateri jih kadrovska služba obvešča, da jim družba "ponuja možnost sporazumnega prenehanja delovnega razmerja". Služba je namreč zaposlene, ki razmišljajo o odhodu iz časopisne hiše, povabila na sestanek, na katerem bi se zaupno pogovorili in poiskali najboljši možni način sporazumnega prenehanja delovnega razmerja z izplačilom odpravnine. Po informacijah Radia Slovenija naj bi bila odpravnina plačana za tri mesece. V upravi časopisne hiše so za STA pojasnili, da gre za interno obvestilo in da njegov namen ni nikakršna grožnja zaposlenim v smislu previsokega števila zaposlenih v družbi. Posamezniki so namreč po njihovih navedbah izrazili interes po odhodu. Da bi lahko vsem zaposlenim zagotovil enako obravnavo, pa so s pismom obvestili še vse ostale zaposlene v družbi, so navedli.

Sporazumno prenehanje razmerja z odpravnino

Zaposlenim v obvestilu ponujajo možnost sporazumnega prenehanja delovnega razmerja z izplačilom odpravnine, seveda z dogovorom obeh strank ter z individualnim pristopom. Odziva zaposlenih na povabilo ne morejo napovedati, saj da gre za povsem prostovoljno odločitev vsakega posameznika. Ne glede na odziv pa uprava radikalnejših ukrepov ne načrtuje, so še zapisali v upravi Dela. Na omenjeni dopis so se že odzvali v Sindikatu novinarjev Dela. Podpredsednik izvršnega odbora sindikata Zdenko Matoz je zapisal, da so dopis sprva dojeli kot "ponesrečeno šalo". "Potem pa smo se spomnili zanimivega sporazumnega prenehanja zaposlitve z našim, sedaj že nekdanjim, predsednikom uprave Jurijem Giacomellijem in smo zato v skrbeh," poudarja Matoz. V primeru, da se bo nadaljevalo s tako razkošnim pristopom kot v omenjenem primeru, se lahko kaj kmalu zgodi, da v podjetju ne bo več zaposlenih, kar "bi pomenilo veliko luknjo v slovenski medijski krajini" je poudaril sindikalist.

Nepotreben način vznemirjanja zaposlenih

V primeru, da delodajalec ne bo "tako zelo razsipen, kot je bil v primeru sporazumnega prenehanja zaposlitve z nekdanjim predsednikom družbe", pa v sindikatu ta dopis razumejo kot "nepotreben način vznemirjanja zaposlenih". Od delodajalca zato pričakujejo pojasnila, čemu služijo taki dopisi, prav tako pa pričakujejo njegovo vizijo razvoja podjetja. Odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki je že v torek pojasnila, da poziva kadrovske službe v ničemer ne razume kot ogrožanja novinarskega dela v uredništvu, nadaljnjega zagotavljanja kakovostnih vsebin in profesionalnega obveščanja, ki je v interesu javnosti.  Iz Pivovarne Laško, lastnice Dela, so v odzivu na opisano dogajanje za STA zgolj zapisali, da ne posegajo v operativne odločitve glede poslovanja medijev.