Slovenija

Japonska agresivno rahljanje denarne politike

STA/M.J.
22. 1. 2014, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Japonska centralna banka se je po pričakovanjih odločila ohraniti agresivno rahljanje denarne politike, saj ugotavlja, da na ta način dobiva vojno z deflacijo. Svežih ukrepov za spodbujanje gospodarstva ni sprejela, je pa potrdila napoved, po kateri se bo japonski bruto domači proizvod (BDP) v finančnem letu do konca marca okrepil za 2,7 odstotka.

Reuters

Japonski centralni bankirji so torej na dvodnevnem zasedanju, ki se je sklenilo danes, ohranili obseg stimulacijskega programa, ki so ga zagnali aprila lani in s katerim naj bi do konca leta 2014 podvojili količino denarja v obtoku.

Kot pričakujejo analitiki, bo osrednja denarna ustanova v deželi vzhajajočega sonca z namenom omejitve negativnih posledic zvišanja prometnega davka obseg programa znova povečala kmalu po aprilu. Japonska vlada bo namreč aprila zvišala prometni davek s pet na osem odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Z višjim prometnim davkom želi Tokio nasloviti problem visokega javnega dolga - ta je med razvitimi državami najvišji na svetu -, mnogi pa se bojijo, da bo to prizadelo okrevanje japonskega gospodarstva.

Japonska centralna banka je danes sicer ohranila napoved gospodarske rasti države. Skladno z njo se bo japonski BDP v finančnem letu, ki se bo sklenilo konec marca, okrepil za 2,7 odstotka. Prav tako bankirji niso spremenili inflacijskega cilja, postavljenega pri dveh odstotkih.

Denarna politika centralne banke "bo podpirala pozitivne momente v gospodarski aktivnosti in na finančnih trgih, prispevala k inflacijskim pričakovanjem in vodila japonsko gospodarstvo k zmagi nad deflacijo, ki je vztrajala skoraj 15 let", so v izjavi za javnost še sporočili iz centralne banke.

Cene življenjskih potrebščin so se novembra na letni ravni okrepile za 1,2 odstotka, novembrska letna inflacija pa je bila že šesta zapored.