Slovenija

Španijo lani obiskalo rekordno število turistov

STA
18. 1. 2014, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Španijo, ki se spopada s hudo gospodarsko krizo, je lani obiskalo rekordnih 60,4 milijona turistov, kažejo ta teden objavljeni podatki španskega turističnega združenja Exceltur. Med njimi je bilo največ Britancev, Nemcev in Francozov.

"Prepričani smo, da bo turizem v letošnjem letu gonilo španskega gospodarstva," je ob objavi odličnih turističnih podatkov dejal podpredsednik Excelturja Jose Luis Zareda.

Turistično sezono v Španiji so v celoti rešili tuji turisti. "Španska potrošnja je v letu 2013 padla pod raven iz leta 2004, čeprav je prišlo v zadnjih treh mesecih do prvih znakov okrevanja," je pojasnil Zareda. Španija se spopada z hudo gospodarsko krizo in visoko brezposelnostjo, saj je brez službe vsak četrti Španec.

Turistični obisk Španije je bil lani večji tudi zaradi nemirov v Egiptu, zaradi katerih so se številni turisti raje odločili za počitnice na Iberskem polotoku. Kot je povedal Zareda, se je od junija število turistov v Egiptu zmanjšalo za okoli 2,5 milijona, Španija pa je v enakem obdobju zabeležila tri milijone turistov več.

Po Zoredovih besedah se bo španski turistični sektor letos okrepil za 1,8 odstotka, kar je občutno več od napovedi za rast celotnega španskega gospodarstva. Španski BDP naj bi se namreč letos povečal za 0,7 odstotka.

Leta 2012 je Španijo obiskalo 57,7 milijonov turistov, s čimer se je na lestvici Svetovne turistične organizacije uvrstila na četrto mesto najbolj priljubljenih turističnih destinacij.