Slovenija

V stečaj zdaj še mariborski MTT Tekstil

STA/M.J.
10. 1. 2014, 09.28
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 18.33
Deli članek:

Okoli 90 zaposlenih v mariborskem podjetju MTT Tekstil je ostalo brez dela, potem ko je tamkajšnje sodišče ta teden v njem uvedlo stečajni postopek. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Milorada Vidovića, upnike pa pozvalo, naj v treh mesecih oz. najpozneje do 8. aprila prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice.

Zajem zaslonske slike

Likvidnostne težave so bile v podjetju MTT Tekstil prisotne že nekaj časa, zaposleni pa so morali lani kar dvakrat zagroziti s stavko, da so prišli do svojih plač. Nazadnje so s stavko zagrozili v začetku decembra, a so jo preklicali, ko naj bi jim vodstvo podjetja obljubilo izplačilo plač ter preostanka regresa za lansko leto.

Še oktobra naj bi jim uprava, ki jo je vodil Rajko Šrimpf, zagotavljala, da je naročil dovolj, celo preveč, ter da imajo naročil že za ves letošnji januar. Med drugim so izdelovali delovna oblačila, a je proizvodnja nekaj dni pred začetkom božičnih praznikov obstala, so pa v podjetju zaposlenim pred stečajem izplačali skoraj vse obveznosti z izjemo dela decembrske plače.

Sicer pa je bila podjetju MTT Tekstil v preteklosti kar dvakrat dodeljena državna pomoč. Vlada mu je leta 2009 dodelila 800.000 evrov za reševanje v obliki kratkoročnega posojila za čas priprave programa prestrukturiranja, dve leti pozneje pa še državno pomoč za prestrukturiranje v obliki posojila in subvencije v skupni višini 3,1 milijona evrov.