Slovenija

Vodstvo DeSUS danes o osnutku nove koalicijske pogodbe

STA/M.J.
7. 1. 2014, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vodstvo DeSUS bo danes razpravljalo o osnutku novega koalicijskega sporazuma o sodelovanju. Koalicijski partnerji so sicer dogovorjeni, da osnutka ne komentirajo, dokler ga prihodnji ponedeljek ne bodo predstavili svojim poslancem. A je DeSUS že napovedal vztrajanje pri zavezi, da ne bodo nižali pokojnin in ne posegali v regrese upokojencev.

Mediaspeed

Stranka DeSUS bo, kot kaže, kot prva od partneric obravnavala osnutek novega sporazuma o sodelovanju. V PS so ob predstavitvi izhodišč nove pogodbe napovedali, da jih bodo v začetku januarja poslali tudi organom stranke. A slednji o tem še niso razpravljali.

Tudi izvršilni odbor DL po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta danes ne bo o tem razpravljal, saj pride pravo strankarsko usklajevanje na vrsto šele po tem, ko bodo osnutek prihodnji teden predstavili poslancem koalicije. Virant je sicer pripombe že posredoval premierki Alenki Bratušek.

SD snuje svoje predloge za koalicijske pogodbo. Podpredsednik Dejan Židan si želi, da bi bila tokrat operativna, ne "več samo seznam želja".

Med prioritetami, ki jih omenjajo partnerice, sta ureditev zdravstvenega sistema in sanacija gospodarstva, Bratuškova in DL poudarjata tudi skrb za mlade, DeSUS pokojnine. SD želi koalicijsko pogodbo po vzoru nemške.

PS želi v pogodbi odgovoriti tudi na vprašanje univerzalnega temeljnega dohodka, a je realizacija te ideje bolj malo verjetna. Še najbolj se utegnejo pogovori zaplesti pri oceni upravičenosti investicije Teš 6 in pri zahtevi DeSUS, da ne bodo posegali v pokojnine.