Slovenija

Podkupljivi sodnik odhaja v zapor

robert.marin@svet24.si/M.J.
24. 12. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče suspendiranemu sodniku Milku Škobernetu zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnine prisodilo pet let in pol zapora, 19.622 evrov denarne kazni, vrniti pa bo moral tudi podkupnino. Sodba še ni pravnomočna.

STA

Spomnimo. Celjski sodnik Milko Škoberne se je na zatožni klopi znašel, ker naj bi leta 2010 v zameno za podkupnino uredil odpravo pripora in mednarodne tiralice za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Esada Ćehajića, osumljenega več kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Pri stikih med Škobernetom in Ćehajićem naj bi posredovala celjski podjetnik Esad Ramić in direktor Komunale Laško Marjan Salobir.

Po navedbah tožilstva je Čehajić Škoberneta najprej podkupil z 9000 evri, nato pa naj bi sodnik zahteval še 50 tisočakov. Temu naj bi se Čehaić uprl in Škoberneta ter posrednika prijavil policistom; ti so nato pod krinko trojici izročili 18 tisoč evrov. Škoberne naj bi dobil 8000 evrov, druga dva pa po 5000 evrov. Kot je znano, sta Ramić in Salobir tik pred koncem sodnega postopka krivdo priznala in se s tožilstvom dogovorila za pogojno kazen, Škoberne pa je vztrajal, da je nedolžen (Ramić si je pribarantal dve leti zapora, Salobir pa leto in deset mesecev, oba s preizkusno dobo petih let).

Tožilstvo je za Škoberneta zahtevalo osem let zapora, plačilo 50 tisoč evrov denarne kazni in vračilo podkupnine, sodnica Vladislava Lunder pa je bila s suspendiranim kolegom nekoliko bolj milostna; kot rečeno mu je prisodila pet let in pol zapora, 19.622 evrov denarne kazni, vrniti pa bo moral tudi prejeto podkupnino. Kot je med ustno obrazložitvijo sodbe poudarila sodnica, pri Škobernetovem ravnanju ni bilo posebnih olajševalnih ali oteževalnih okoliščin, je pa bilo z njegovimi dejanji načeto zaupanje v sodstvo, to pa je temelj za normalno delovanje države.

Sodišče je v dokaznem postopku po besedah sodnice nedvoumno ugotovilo, da je Škoberne zlorabil svoj položaj, ko ni preprečil, da bi zunajobravnavni senat, ki je odločal o priporu zoper Čehajića, pripor odpravil. Škoberne, ki je tudi sam sodeloval v senatu, je po navedbah sodišča vedel, da odločajo na podlagi lažne zdravniške dokumentacije, poleg tega pa je vlogo za odpravo pripora Čehajiću spisal kar sam. Škoberne sicer na razglasitvi sodbe ni bil prisoten, manjkal je tudi njegov zagovornik, odvetnik Tomaž Bromše. Pričakovati je, da se bo obramba na sodbo pritožila, tožilka Blanka Žgajnar pa bo o pritožbi še razmislila.

Tožilka Žgajnarjeva je sicer z odločitvijo sodišča zadovoljna: »Osnovna stvar pri delovanju pravosodja je zaupanje v pravosodje. Obsojeni Škoberne je nedvomno zlorabil svojo funkcijo, in če to ne bi bilo oziroma ne bo sankcionirano, bo zagotovo pustilo posledice pri zaupanju v pravosodje.« In kaj pravi tožilka na to, da Škoberne na razglasitvi sodbe sploh ni bil prisoten? »Mislim, da to govori samo zase, kakšen je njegov odnos do storjenega kaznivega dejanja in do sodišča, kjer je bil pred kratkim tudi sam zaposlen,« je dejala.