Slovenija

Nekdanji direktor ZD Vrhnika bo denar vrnil brez obresti

STA/M.J.
24. 12. 2013, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zdravstveni dom (ZD) Vrhnika in nekdanji direktor ZD Vrhnika Emil Židan sta s pomočjo mediacije sklenila sodno poravnavo, po kateri mora Židan do konca novembra 2014 javnemu zavodu vrniti 160.000 evrov. Ta znesek je pred štirimi leti iz sredstev javnega zavoda na lastno pest posodil gradbenemu podjetju Eurogradnje, piše današnji Dnevnik.

Planet TV (simbolna fotografija)
Kazensko odgovorno je tudi storitveno podjetje.

Aprila lani je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v primeru Emila Židana ugotovila korupcijo. Židan je kot direktor ZD Vrhnika oktobra 2009 sklenil posojilno pogodbo z družbo Eurogradnje, pri tem pa razpolagal s sredstvi javnega zavoda, česar veljavno pravo ne dovoljuje, so takrat pojasnili v komisiji. To ravnanje po njihovih navedbah ustreza definiciji korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Komisija je dodatno ugotovila, da je Židan kot fizična oseba takoj naslednji dan 9. oktobra 2009 sklenil pogodbo o prodaji njegovih nepremičnin z družbo Eurogradnje. Ta je že dan po prejemu posojila ZD Vrhnika v istem znesku - 160.000 evrov - plačala aro za nakup nepremičnin v lasti Židana.

Židan kot direktor vrhniškega zdravstvenega doma in kot fizična oseba je po ugotovitvah KPK z družbo Eurogradnje sklenil pogodbo o odstopu terjatev. To pomeni, da je Židan postal neposredni dolžnik ZD Vrhnika.

Po poročanju današnjega Dnevnika se je s sklenjeno poravnavo Židan odrekel tožbi, ki jo je na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil proti zdravstvenemu domu zaradi neizplačane odpravnine. Po razkritju spornih poslov so namreč Židana pred dvema letoma odstavili z mesta direktorja ZD Vrhnika.

"Glede na to, da krvavo potrebujemo denar, nam je pomembneje, da ga dobimo v enem letu, pa čeprav se odrečemo približno 25.000 evrov, kolikor se je nabralo obresti. Če ne bo upošteval dogovora, potem se bodo na podlagi izvršilnega sklepa sodišča sprožile hipoteke, ki so na njegovih nepremičninah, in v tem primeru bomo dobili tudi obresti," je za Dnevnik pojasnil zdajšnji direktor ZD Vrhnika Tomaž Glažar. S takšno rešitvijo so se po Glažarjevih besedah strinjali tudi svet javnega zavoda in njegove občine ustanoviteljice.

Poleg odškodninskega zahtevka se Židan sooča tudi z ovadbami po uradni dolžnosti. Avgusta je tožilstvo na podlagi kriminalistične preiskave in kazenske ovadbe policije vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Pred tem je KPK že ugotovil, da je nekdanji direktor vrhniškega zdravstvenega doma s kreditiranjem podjetja Eurogradnje svojo funkcijo v javnem sektorju podredil zasebnemu interesu in si s tem pridobil veliko premoženjsko korist, navaja Dnevnik.