Slovenija

Naftni trgovci si manejo roke

STA/M.J.
23. 12. 2013, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Cene nafte se tik pred božičnimi prazniki komajda kaj spreminjajo in ohranjajo precejšnje pribitke, ki so jih dosegel v preteklem tednu.

Thinkstock
Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo.

Februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so zjutraj stale 111,70 dolarja, kar je sedem centov več kot v petek. Cena teksaške nafte pa se je znižala za 15 centov na 99,17 dolarja za 159-litrski sod, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V nadaljevanju trgovanja utegnejo cenam nafte dati nekaj zagona napovedi Mednarodnega denarnega sklada (IMF) o gibanju gospodarske aktivnosti v ZDA, pravijo borzni posredniki. IMF namerava po besedah prve dame sklada Christine Lagarde izboljšati napovedi za ameriško gospodarstvo, potem ko je v tretjem četrtletju zabeležilo višjo rast od pričakovane.

Kot so v petek sporočili z ameriškega ministrstva za trgovino, se je obseg bruto domačega proizvoda ZDA v tretjem četrtletju okrepil za 4,1 odstotka na letni ravni, potem ko so prvi izračunali pokazali na 3,6 odstotka, prav tolikšno pa so analitiki pričakovali tudi po reviziji.