Slovenija

Jakič: Slovenija pozdravlja normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo

STA
18. 12. 2013, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenija pozdravlja normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo ter pogajanja, ki vodijo k stabilizaciji Kosova in celotne regije, je obrambni minister Roman Jakič povedal danes po srečanju s kosovskim kolegom Agimom Cekujem. Minister bo današnji obisk nadaljeval v bazi Villaggio Italia, kjer je nastanjena glavnina slovenskega kontingenta.

Reuters
Dolžnosti v Kforju je 30. slovenski kontingent prevzel konec oktobra.

Jakič je izrazil zadovoljstvo, da danes mudi na Kosovu, tudi zato, ker je lahko obiskal svojega kosovskega kolega, s katerim sta izmenjala poglede na situacijo na Kosovu. Kot je dejal po srečanju, uživa Slovenska vojska na Kosovu polno zaupanje tako kosovske kot srbske strani. Slovenski kontingent v okviru sil Kfor je tudi največji med vsemi, ki jih Slovenija pošilja na misije v tujino, trenutno šteje 308 članov.

Ceku je Jakiča obvestil tudi o ambicijah Kosova glede varnostno-obrambnega sistema. Želijo si, da Slovenija kot članica EU in zveze Nato še naprej pomaga pri procesih, ki so jih začeli tako v Bruslju kot Prištini in Beogradu. Tako bi v prihodnosti, ko bodo sile Kfor in Eulex zapustile Kosovo, kosovske obrambne sile imele možnost sodelovanja z Natom in v partnerstvu za mir, ki deluje v okviru Nata, je dejal Jakič.

Mediaspeed

Jakič bi se moral dopoldne srečati tudi s predsednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem, vendar je imel jutranji let z Brnika zaradi slabega vremena precejšnjo zamudo. Morda se bosta srečala popoldne, ko je predvideno tudi srečanje s poveljnikom sil Kfor Salvatorejem Farino

Nato na Kosovu deluje od marca 1999. Sile Kfor trenutno štejejo okoli 4900 pripadnikov. Največ pripadnikov prispevajo Nemčija, ZDA in Italija, med večjimi pa je tudi slovenski kontingent. Od januarja 2000 je bilo na misiji na Kosovu že več kot 5000 slovenskih vojakov.