Slovenija

Napovedanih 5200 prostih delovnih mest

STA/M.J.
9. 12. 2013, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Sloveniji je bilo v tretjem četrtletju napovedanih okoli 5200 prostih delovnih mest oz. skoraj 1000 manj kot v enakem obdobju lani in za okoli 170 več kot v drugem letošnjem četrtletju. Povečanje števila prostih delovnih mest je bilo v glavnem posledica povečanega povpraševanja po delovni sili v izobraževanju.

Radio Akual

Kot so sporočili iz statističnega urada, je v tej dejavnosti to že drugo zaporedno četrtletje, v katerem so zabeležili povečano število prostih delovnih mest. Izobraževalne ustanove praviloma že pred koncem tekočega šolskega leta začnejo iskati potrebno kadrovsko zasedbo za prihajajoče šolsko in študijsko leto.

Največ prostih delovnih mest je bilo napovedanih v dejavnosti gradbeništvo, nekaj več kot 1000, in v predelovalnih dejavnostih, nekaj manj kot 1000.

V gradbeništvu je zaposlenih veliko tujih delavcev iz držav, ki niso članice EU, zato potrebujejo delovno dovoljenje. Pogodbo o zaposlitvi imajo praviloma sklenjeno za določen čas, ta pa je vezana na trajanje delovnega dovoljenja. Zato delodajalci v tej dejavnosti pogosteje iščejo novo delovno silo, so pojasnili v uradu.

Okoli 600 prostih delovnih mest je bilo tokrat napovedanih v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V to področje dejavnosti so med drugim vključene tudi zaposlovalne dejavnosti oz. agencije za posredovanje delovne sile in tam je fluktuacija delavcev praviloma večja kot povprečno v Sloveniji. Zato je povpraševanje po delovni sili v teh dejavnostih tudi nekoliko večje kot v drugih.

V tretjem četrtletju je bilo zasedenih povprečno skoraj 676.000 delovnih mest oz. za okoli 1600 več kot v drugem. Med zasedena delovna mesta ne štejemo delovnih mest oseb, ki so na bolniškem (nad 30 delovnih dni) ali na porodniškem dopustu (prejemniki starševskega nadomestila), čeprav so te osebe sicer zaposlene. Takšnih oseb je bilo v tem četrtletju povprečno nekaj več kot 28.100.

Stopnja prostih delovnih mest je bila 0,8-odstotna, kar je za desetinko odstotne točke več kot v drugem letošnjem četrtletju. Pri delodajalcih z več kot 10 zaposlenimi osebami je ta ostala enaka, 0,6-odstotna.

Stopnja prostih delovnih mest je bila v tretjem četrtletju najvišja, to je 2,3-odstotna, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. Precej visoka je bila v gradbeništvu, in sicer dvoodstotna, in v gostinstvu, 1,1-odstotna.