Slovenija

Vložena kazenska ovadba zoper vodjo županovega kabineta

STA/M.J.
27. 11. 2013, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaradi napačnih podatkov pri pridobitvi neprofitnega stanovanja in neprofitne najemnine je Stanovanjski sklad Nova Gorica danes kazensko ovadil nekdanjega vodjo županovega kabineta na Mestni občini Nova Gorica Simona Klauta. Slednji je prejšnji teden županu Mateju Arčonu ponudil odstop, ki ga je Arčon sprejel.

Mediaspeed

Ovadba je bila vložena na pristojno okrožno državno tožilstvo, je za STA potrdila direktorica Stanovanjskega sklada Nova Gorica Nataša Leban.

Vse se je začelo s člankom v časniku Primorske novice, v katerem je bilo navedeno, da se je Klaut leta 2010 z družino preselil v neprofitno stanovanje novogoriškega Stanovanjskega sklada v Šempasu. Za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje neprofitno najemnino 208 evrov. Vendar se je z zamenjavo delovnega mesta njegova situacija spremenila, saj je lani poleti postal vodja županovega kabineta s skoraj 1600 evri neto mesečne plače.

Na novogoriškem stanovanjskem skladu so ugotovili, da Klaut zaradi višjih dohodkov pogojev za neprofitni najem ne izpolnjuje več. Zato so mu septembra lani izdali odločbo, po kateri bi moral za določen čas treh let plačevati tržno najemnino, ki znaša 312 evrov. Če bi po tem času njegov materialni status ostal višji, torej bi presegal pogoje za neprofitno najemnino, bi mu pogodbo na skladu odpovedali. Klaut se je na omenjeno odločbo pritožil drugostopenjskemu organu - mestni občini, ki je pritožbi ugodila. Zadevo so obravnavali v pravni službi občine, na koncu pa jo je podpisal župan.

Če bo na sodišču ugotovljena ničnost pogodbe za najem stanovanja, bo Klaut ostal tudi brez stanovanja.