Slovenija

Kaj je zaustavilo Krško nuklearko?

STA / J. P.
23. 11. 2013, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Davišnjo samodejno zaustavitev Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je povzročilo neustrezno delovanje novega merilnega sistema. Njena kratkotrajna zaustavitev ni v nobenem primeru povezana s stanjem elektrarne, v elektroenergetsko omrežje pa jo bodo predvidoma vnovič vključili do ponedeljka, so za STA pojasnili v krški nuklearki.

Nek je po zaključenem remontu in potem, ko so jo v torek vključili v elektroenergetsko omrežje, postopoma dvigovala svojo moč. Nekaj pred peto uro davi, ko je stabilno obratovala z 90-odstotno močjo, pa je prišlo do njene samodejne zaustavitve, so sporočili iz Neka.

Vzrok zanjo je bilo neustrezno odzivanje elektronike zaščitnega sklopa reaktorja in sicer tistega, ki je povezan z novo vgrajenim sistemom za merjenje temperature reaktorskega hladila. Zaustavitev ni v nobenem primeru povezana s stanjem elektrarne, vsi parametri elektrarne pa so bili ob zaustavitvi na normalnih vrednostih, so dodali.


Zamenjava sistema meritve temperature reaktorskega hladila je ena izmed tridesetih modifikacij, ki so jih izvedli med letošnjim remontom, ob zviševanju moči elektrarne po ponovnem zagonu pa je njeno osebje skupaj s podjetjem Westinghouse, dobaviteljem merilnega sistema, spremljalo njegovo delovanje pri različnih obremenitvah.

Odzivanje novega sistema je bilo do trenutka zaustavitve v skladu s projektnimi vrednostmi. Skupna ugotovitev pa je, da vzrok težave ni povezan s stanjem elektrarne, ampak gre le za neustrezno odzivanje elektronike. Trenutno poteka natančno ugotavljanje in odpravljanje vzroka omenjene motnje, zagotavljajo v Nek.

V nuklearki še poudarjajo, da so ob njeni zaustavitvi vsi sistemi delovali pravilno, elektrarna pa je v stabilnem stanju. To tudi pomeni, da lahko v kratkem pričakujejo njen vnovični zagon, so še sporočili iz Neka.