Slovenija

Pnevmatike na službenih vozilih so nevarne za policiste

STA / .S.R.
20. 11. 2013, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Policijskem sindikatu Slovenije od notranjega ministra Gregorja Viranta in generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja zahtevajo pojasnila v zvezi s po njihovem mnenju neprimernimi pnevmatikami za policijska vozila. Z njimi se namreč znižuje varnost policistov pri delu, menijo. Veniger je že pozval k testiranju pnevmatik na poligonu.

Dolenjski list

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič v dopisu ministru in generalnemu direktorju policije med drugim navaja podatke o opravljenih testih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS), na katerih so domnevno sporne zimske pnevmatike leta 2009 in 2010 dobile oceno "ni priporočljivo".

Po Uroševičevih besedah je tako jasno, da so pnevmatike neprimerne še zlasti za uporabo na policijskih vozilih, ki so namenjena pogostejši uporabi pri višjih hitrostih. Kot pojasnjuje, morajo policisti voziti tudi mimo predpisanih zakonskih omejitev.

"Več kot očitno je, da vlada prek ministrstva za notranje zadeve zaradi varčevalnih ukrepov namensko znižuje stopnjo varnosti policistov pri delu, posledično pa tudi državljanov," piše predsednik policijskega sindikata.

Uroševič tako Viranta in Venigerja med drugim sprašuje, koliko spornih pnevmatik so nabavili, na katera policijska vozila so jih namestili in zakaj v fazi razpisa ne preverjajo referenc podjetja oziroma kakovost materialov.

Kot so na policiji pojasnili za STA, je Veniger v odzivu pojasnil, da za nabavo pnevmatik na policiji skrbi urad za logistiko na ministrstvu, ki je s postopkom javnega naročila nabavil 5110 zimskih pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi v skupnem znesku nekaj več kot 357.500 evrov. Ob tem je Veniger priložil tudi seznam vseh nabavljenih pnevmatik, ki jih je več kot 50 vrst.

Po njegovih pojasnilih je 80 odstotkov merila za izbor pnevmatik predstavljala energijska učinkovitost pnevmatike, kar pomeni boljši izkoristek goriv in boljši oprijem na mokri podlagi. Preostala kriterija pa sta bila cena in popust. V omenjeni strokovni službi tako zagotavljajo, da je bil bistveni poudarek za izbor prav na kakovosti ponujenih pnevmatik, šele nato pa so upoštevali ceno, piše Veniger. Ob tem navaja tudi, da nabavljene zimske pnevmatike izpolnjujejo temeljne okoljske zahteve.

Opozorila o domnevni neprimernosti nekaterih zimskih pnevmatik, ki so jih pred letošnjo zimo nabavili v policiji, so se pred nekaj dnevi pojavila v medijih. Po omenjenih medijskih objavah je Veniger, kot je pojasnil, strokovno službo pozval, naj izpostavljene pnevmatike dodatno preizkusijo na enem od poligonov in mu o ugotovitvah testiranja poročajo.