Črna kronika

NPU preiskuje sum zlorabe položaja pri nameravani prodaji delnic družbe iz Velenja

STA/M.J.
20. 11. 2013, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskave, ki jih Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izvaja po več krajih v Sloveniji, so povezane z utemeljitvijo storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri prodaji delnic družbe iz Šempetra pri Gorici in kasnejši nameravani prodaji delnic družbe iz Velenja. Po neuradnih informacijah naj bi bile povezane z delnicami Premogovnika Velenje.

NPU

Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri vodenju gospodarske dejavnosti zoper pet fizičnih oseb, za kateri je zagrožena zaporna kazen do osmih let, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor NPU Darko Majhenič.

Današnje aktivnosti so, kot je dejal, nadaljevanje obsežne preiskave kaznivih dejanj v dveh gospodarskih družbah z območja Ljubljane in Šempetra pri Gorici. V primeru druge so preiskovalci NPU leta 2011 zaključili predkazenski postopek in zoper bivše vodilne v tej družbi podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri menedžerskem prevzemu, je pojasnil Majhenič.

Okrožno sodišče v Kopru je letos, kot je dejal, zoper štiri obtožene zaradi zlorabe položaja izreklo obsodilno sodbo, skupaj pa jim izreklo za 16 let in pol zaporne kazni. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za sodbo nekdanjim vodilnim v družbi Iskra Avtoelektrika.

Danes preiskovana dejanja pa se nanašajo na udeležbo treh novoosumljenih oseb pri preprodaji delnic gospodarske družbe iz Šempetra pri Gorici, ki so bile leta 2007 večkrat preprodane preko luksemburške družbe, ki je s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

"Ugotovili smo, da je bil del sredstev vložen v nakup delnic družbe iz Velenja," je poudaril Majhenič, ki ni povedal za delnice katere družbe gre, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za delnice Premogovnika Velenje.

Zastopnik manjšinskih delničarjev, ki po besedah Majheniča hrani tudi delnice za skrite lastnike in zastavne upnike, naj bi napeljal odgovorni osebi večinskega lastnika, slovenske družbe s področja elektroenergetike, da odkupi delnice po prevrednoteni vrednosti. "Po nekaterih ocenah bi naj bile te delnice celo brez vrednosti," je poudaril Majhenič.

Kot je dejal, so s tem osumljeni želeli pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist v vrednosti najmanj 4,8 milijona evrov, vendar do same prodaje ni prišlo. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nameravano prodajo delnic Premogovnika Velenje HSE, do katere pa ni prišlo.

Na podlagi lastne odločitve je namreč od kaznivega dejanja, kot je pojasnil Majhenič, odstopil eden od osumljenih. Majhenič je še napovedal, da bodo kriminalisti v nadaljevanju preiskave preverili tudi okoliščine v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja pranja denarja.

NPU sicer zaradi varovanja informacij ne more povedati, koga preiskujejo, v medijih pa je zaokrožilo več imen, med drugim direktor HSE Blaž Košorok, poslovnež Bogdan Pušnik in prvi nadzornik holdinga Marko Zidanšek, sicer direktor Simbia. Na HSE so potrdili, da so bili pri njih kriminalisti, zanikali pa so informacije, da bi bil Košorok pridržan.

Majhenič pa je dodal, da preiskujejo dve odgovorni osebi gospodarske družbe s področja elektroenergetike. Eno osebo, ki družbo vodi, ter drugo, ki nadzira opravljanje dejavnosti te družbe. Trenutno na terenu še vedno poteka 12 hišnih preiskav, pridržanih pa je pet oseb.

Iz Premogovnika Velenje so sicer danes že sporočili, da kriminalisti Premogovnika Velenje danes niso obiskali in tudi ne preiskujejo predsednika uprave Milana Medveda, kot to so to navajali nekateri mediji, niti nikogar od zaposlenih.