Slovenija

Enako število gradenj stavb kot lani

STA/M.J.
20. 11. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Sloveniji je bilo v tretjem četrtletju letos izdanih 843 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je skoraj enako kot v istem obdobju lani. Z izdajo gradbenih dovoljenj je bila predvidena gradnja 771 stanovanj, kar je dva odstotka manj kot v tretjem četrtletju lani, je danes objavil državni statistični urad.

Vse načrtovane stavbe naj bi obsegale malo več kot 300.000 kvadratnih metrov oziroma osem odstotkov manj kot v tretjem četrtletju lani. Na manjšo površino načrtovanih stavb je vplivala predvsem za 30 odstotkov nižja površina načrtovanih nestanovanjskih stavb, medtem ko se je površina načrtovanih stanovanjskih stavb povečala za 14 odstotkov.

Več kot 83 odstotkov stanovanjskih površin je bilo načrtovanih v enostanovanjskih stavbah, okoli 15 odstotkov pa v večstanovanjskih stavbah.

V načrtovanih nestanovanjskih stavbah je bilo malo več kot 37 odstotkov površin namenjenih za industrijske stavbe in skladišča, skoraj 37 odstotkov za druge nestanovanjske stavbe, skoraj 14 odstotkov pa za trgovske stavbe in stavbe za storitvene dejavnosti.

Z izdajo gradbenih dovoljenj v tretjem četrtletju je bila predvidena gradnja 771 stanovanj, kar je skoraj dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Skoraj vsa načrtovana stanovanja (99,6 odstotka) bodo zgrajena v stanovanjskih stavbah. Večina načrtovanih stanovanj bo v novogradnjah (99,2 odstotka). Kar 81 odstotkov načrtovanih stanovanj bo zgrajenih v enostanovanjskih stavbah, 19 odstotkov pa v večstanovanjskih stavbah. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo povprečno merila 167 kvadratnih metrov, v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 91 kvadratnih metrov.

Največ stanovanj se bo gradilo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 258 stanovanj oziroma 34 odstotkov vseh. V podravski regiji bo 116 stanovanj (15 odstotkov), v savinjski regiji 102 stanovanji (13 odstotkov). Najmanj stanovanj, le pet, je bilo načrtovanih v zasavski statistični regiji.